Промоција на „Стан што се распаѓа“ од Биљана Стојановска

Промоција на книгата „Стан што се распаѓа“ од поетесата Биљана Стојановска ќе се одржи во клуб-ресторанот на МКЦ, на 6-ти мај (понеделник) со почеток во 20 часот.

Биљана Стојановска е третиот добитник на наградата „Тодор Чаловски“ која Здружениетот за култура, литература и уметност „ГАЛИКУЛ“ ја доделува на млад автор од Македонија во областа на поезијата, книжевната критика, есеистика и проза.
Наградата е востановена во сеќавање на истакнатиот македонски поет, литературен критичар, преведувач и есеист Тодор Чаловски (1945-2015) и истата резултираше со издавање на нејзината втора книга „Стан што се распаѓа“ во издание на Здружението за култура, литература и уметност „ГАЛИКУЛ“ од Скопје во декември 2018 година.

„Песните на Биљана Стојановска се малечки кондензирани вистини. Пишувани од луциден субјект што го набљудува светот со силно фокусирано внимание, нешто како сноп сончева светлина што пали оган кога поминува низ лупа. Моќни се во својата едноставност и непретенциозност, пишувани со секојдневен јазик, но со веќе јасно изграден и препознатлив стил. Тоа се песни во кои ќе се препознае секој човек што има храброст барем за миг да го сврти погледот кон својот внатрешен свет. Затоа што, како што е внатре, така е и надвор. Светот постои во нас, не постоиме ние во светот“, вели за збирката рецензентот Ѓоко Здравески.

Биљана Стојановска е родена 1984 година. Има дипломирано на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ во Скопје на Катедрата за македонска книжевност и јужнословенски книжевности.

Во 2015 година е објавена нејзината прва збирка поезија „Зборовите немаат значење“.

Дел од поезијата е објавена и на словенечки јазик. Објавена е во електронското списание за книжевност и уметност „Разноликост“ и во списанието за книжевност и култура „Акт“. Нејзината поезија е публикувана и на англиски јазик во списанието за литература „Мантис“, во издание на Универзитетот „Стенфорд“. Неколкупати била учесник на фестивалот „Струшки вечери на поезијата“. Стојановска живее и работи во Скопје.