Програма за 12-то здание на Фестивалот за планински филм „ЕХО“

Дванаесеттото издание на Фестивалот за планински филм „ЕХО“ ќе се одржува од 13 до 17 септември во МКЦ, овој пат  комбинирано под отворено небо и во кино сала.

Еве ја програмата за петте фестивалски денови:

ДЕН 1 / ПОНЕДЕЛНИК / 13.09.2021 Парк кино МКЦ

Блок 1
19:00 Отворање на ЕХО 2021, 15’
19:05 „Со Бог напред, Полјаци“, Адам Нерот, САД, 2020, 88’

Блок 2
21:00 „Матерхорн – Лавовскиот гребен“, Алесандро Белтраме/Ерве Бармас, Италија, 2021, 35’
21:35 „П3“, Ден Вилан/Ронгкин Су, Канада, 2021, 14’
21:49 „Миртл Симпсон – живот на мраз“, Ли Ен Сајдс, САД, 2019, 34’

**********
ДЕН 2 / ВТОРНИК / 14.09.2021 Парк кино, МКЦ

Блок 1

19:00 Македонско Еколошко Друштво Презентација 70’
• Проекција на кратко видео „Луѓе и Предели“, Фросина Пандурска-Драмиќанин
• Предавање „Пределите на Шар Планина“, д-р Даниела Јовановска, ПМФ/МЕД
• Премиерно прикажување на кратко видео „Пределите на Шар Планина“, Тони Стојановски
• Предавање „Интересни факти за змиите во Македонија, д-р Драган Арсовски, МЕД

Блок 2
20:30 Промоција на книга „Зима на 8000 – Искачување на највисоките врвови во најстудената сезона“ од авторката Бернадет Мекдоналд + прикажување на филмот “Ледените воини”, Кшиштоф Вјелицки/Јен Широки/Ана Мариа Филипов, Полска, 2008, 54’

Блок 3
22:00 „Мојот превртен свет“, Елена Гоатели, Италија, 2021, 70’

ДЕН 2 / Вторник / 14.09.2021 – Џепно кино
17:00 – 19:00
„Со велосипед и кајак: Алпи“, Олаф Обсомер, Германија, 2021, 28’
„Во планината“, Лукас Ратон, Бразил, 2021, 8’
„На работ на небото“, Џанандреа Карпанцано, Италија, 2020, 8’
„Одржувајќи рамнотежа“, Михаил Лиников, Русија, 2020, 2’
„Салто е Кралот“, Павол Барабаш, Словачка, 2020, 64’

**********
ДЕН 3 / СРЕДА / 15.09.2021 Парк кино, МКЦ

17:00 – 18:30 Креативна работилница за деца „Децата и планините” сo писателката Билјана С. Црвенковска и уметниците Катерина Николовска и Доротеј Нешовски

Блок 1
19:00 – 20:20 Презентација “Од Шапка до Пиринеите”, Учесници Александар Кирковски, Сања Најдовски, Елена Ртовска и Дејан Ангеловски, темата го опфаќа развојот на планинското трчање со комапрација помеѓу натпреварите на Шар Планина и учеството на светско првенство на Пиринеите, Шпанија.
20:20 „Исповедувањата на еден тркач“, Бачар Катар, Либан,2020, 29’
20:49 „Искачување“, Роберт Бин, Италија, 2021, 16’

ДЕН 3 / Среда / 15.09.2021 – Џепно кино
17:00 – 19:00
„Од океанот до Асгард“, Хедер Мошер, Канада, 2020, 34’
„Авантуристички пристап“, Александар Стивенс/Блу Стивенс, САД, 2021, 5’
„Социјалниот импакт на туризмот: анкета во регионот на Еверест“, Робин Боустед, Непал, 2021, 8’
„Волшебната планина“, Ејтан Ефрат/Даниел Ман, Белгија, 2020, 68’

ДЕН 3 / Среда / 15.09.2021 – Матка / ЕВН електро централа

19:00 „Матерхорн – Лавовскиот гребен“, Алесандро Белтраме/Ерве Бармас, Италија, 2021, 35’
19:35 „П3“, Ден Вилан/Ронгкин Су, Канада, 2021, 14’
19:50 „Денови поминати надвор!“, Франц Валтер, Германија, 2020, 40’
20:30 „Метаноја“, Фло Гаснер/Пол Швелер, Австрија, 2020, 22’
20:52 „Со велосипед и кајак: Алпи“, Олаф Обсомер, Германија, 2021, 28’

**********
ДЕН 4 / ЧЕТВРТОК / 16.09.2021 Парк кино, МКЦ

Блок 1
19:00 „Денови поминати надвор!“, Франц Валтер, Германија, 2020, 40’
19:40 „Јуриа – чуварите на копјето“, Педро Кубилес, Шпанија, 2020, 35’
20:15 Презентација “Ултра долги велосипедски трки без подршка – Презентер Игор Талевски,
„Како после 20+ години мантрање „Качување, качување, качување…“, одеднаш од никаде – во светот на асвалтот. Внатрешниот, себе-надминувачки оган, во последните 3 години, го носи Игор на две тркала преку Хрватска, преку Европа, околу Холандија и оваа година – преку Америка. Преку оваа презентација, ќе имаме можност, на кратко да се запознаеме со повеќето аспекти на овие трки и дел од доживеаните искуства во нив.”

Блок 2
21:15 „Песни на Духовите од водата“, Николо Бонџорно, Италија, 2020, 100’

ДЕН 4 / Четврток / 16.09.2021 – Џепно кино
17:00 – 19:00
„Се’ има граница, само мола-мола не“, Силвиа Екерман/Гералд Неслер, Австрија, 2021, 30’
„Сув дом“, Рубен Креспо, Шпанија, 2021, 5’
„Искри“, Владимир Перовиќ, Црна Гора, 2020, 22’
„Годината со седум зими“, Марко Зулин, Италија, 2021, 19’
“Змиите и луѓето во Вал Гранде – неочекувани сопатници“, Марко Тесаро, Италија, 2021, 15’
„Испукана земја“, Махмут Таш, Турција, 2021, 5’

**********
ДЕН 5 / ПЕТОК / 17.09.2021 Парк кино, МКЦ

Блок 1
19:00 „Ерик Ескофие, страст за живот“, Гаучи Северин/Бертранд Делапјер, Франција, 2020, 52’
19:52 Прогласување на победниците на фестивалот 45′

Блок 2
21:00 “High Scardus trail”, Александар Донев, Македонија, 2021, 7′
21:07 „Ѕид на сенки“, Елиза Кубарска, Полска, 2020, 92’

ДЕН 5 / Петок / 17.09.2021 – Џебно кино
17:00 – 19:00
„Од северот“, Ник Мартини, САД, 2019, 20’
„Метаноја“, Фло Гаснер/Пол Швелер, Австрија, 2020, 22’
„Снежен живот“, Марко Трибелхорн, Австрија, 2021, 12’
„Чекор напред“, Фло Гаснер/Пол Швелер, Австрија, 2021, 13’
„Едноставно“, Титоан Бесире, Швајцарија, 2021, 15’
„Умствена рамка“, Џеф Томас, Канада, 2021, 11’