Ова се рекордите на планетата Земја

Најголемата држава , најстуденото место , најдлабокото езеро – големини, кои е тешко да се замислат. Сепак нашата планета може да понуди неверојатни рекорди. Прочитајте повеќе за најимпресивните примери:

Најголемиот континент : Азија ( 44,7 милиони квадратни километри )

Второ место : Америка ( 38,3 милиони квадратни километри )

Трето место : Африка ( 29,3 милиони квадратни километри )

За споредба : Азија покрива околу една третина од Земјината маса на земјата .

2Најголемата држава : Русија (17,1 милиони квадратни километри )

Второ место : Канада ( 9.984.670 квадратни километри )

Трето место : САД ( 9.826.630 квадратни километри )

За споредба : Цела Европа е 10,2 милиони квадратни километри .

3Најмалата држава : Ватикан ( 0,44 квадратни километри )

Второ место : Монако ( 1,95 квадратни километри )

Трето место : Науру ( 21 квадратни километри )

За споредба : Германскиот град Келн е 400 квадратни километри , што го прави 1000 пати поголем од Ватикан .

4Најголемиот океан : Тихиот Океан ( 166,24 милиони квадратни километри )

Второ место : Атлантикот ( 84,11 милиони квадратни километри )

Трето место : Индискиот Океан ( 73,43 милиони квадратни километри )

За споредба : Тихиот Океан зафаќа половина водна површина на земјата и повеќе од вкупната површина на сите континенти заедно .

Најголемиот остров : Гренланд ( 2,17 милиони квадратни километри )

Второ место : Гвинеја ( 785.753 квадратни километри )

Трето место : Борнео ( 748.168 квадратни километри )

За споредба : Гренланд е шест пати поголем од површината на Германија .

6Најголемата пустина ( со исклучок на Антарктикот ) : Сахара ( 9,1 милиони квадратни километри )

Второ место : Австралиската пустина ( 1,56 милиони квадратни километри )

Трето место : Арапската Пустина ( 1,3 милиони квадратни километри )

За споредба : Сахара е голема речиси колку цела Европа .

Највисоката планина : Еверест / Хималаи ( 8.848 метри )

Второ место : К2/Каракорум ( 8611 метри )

Трето место : Кангченџунга / Хималаи ( 8586 метри )

За споредба : Муса , највисокиот врв во Бугарија и на Балканскиот полуостров  е висок 2925 метри.

Ова се рекордите на планетата Земја

Највисокото дрво : Секвојата во националниот парк Редууд / САД ( 115,5 метри височина)

Најдебелото дрво : мексикански чемпрес ( 14,05 метри во дијаметар )

Најстарото дрво : вид американски бор , со возраст над 4800 години

За споредба : Секвојата е висока колку катедралата во Фиренца .

Највисокиот водопад : Енџел водопадот / Венецуела ( 978 метри височина)

Второ место : Тугела/ Јужна Африка ( 948 метри височина)

Трето место : Гокта / Перу ( 771 метри височина)

За споредба : Бурџ Калифа во Дубаи е највисоката зграда во светот и е висока 828 метри.

10

Најдолгата река : Нил ( 6671 километри )

Второ место : Амазон ( 6438 километри )

Трето место : Јангце ( 6380 километри )

За споредба : реката Вардар е долга 388 километри.

Најстуденото место : Восток / Антарктикот ( минус 89,2 степени Целзиусови )

Второ место : Омјакон / Русија ( минус 72 степени Целзиусови )

Трето место : Верчојанск / Русија ( минус 67,8 степени Целзиусови )

За споредба : Најниската измерена температура во Македонија е во Берово, кога во јануари во 1954 година се забележани -31,5 степени, пишува порталот Игеографија.

untitled16(1)

Најжешкото место : Ел Азиз / Либија ( 57,8 степени Целзиусови )

Второ место : Death Valley / САД ( 56.7 степени Целзиусови )

Трето место : Феникс / САД ( 55,5 степени Целзиусови )

За споредба : во највисоката температура во Македонија е измерена во Демир Капија и изнесува 44,5 степени.