Највисокото верско тело во Индонезија забрани тргување со криптовалути

Највисокото религиозно тело во Индонезија објави дека биткоинот и другите криптовалути се забранети според исламскиот закон и дека со нив не би требало да се тргува, пренесува „Радио Слободна Европа“.

Моќниот совет на улеми во земјата издаде фатва, или верски указ, додека трговијата со криптовалути се зголемува во Индонезија и на други места.

Фетвите немаат правно дејство во земјата со 270 милиони жители, но декларацијата потенцијално може да убеди многу муслимани да ги избегнуваат криптовалутите.

По состанокот во четвртокот, Советот ги спореди криптовалутите со коцкањето, кое е харам, односно забрането според исламскиот закон.

„Криптовалутите како стоки или дигитални средства се нелегални за тргување бидејќи имаат елементи на несигурност, облози и штета“, изјави за „АФП“ шефот на верските декрети на Советот на Асрорун, Ниам Шолех.

Според него, дигиталните валути не се материјални средства и нивната вредност може значително да варира, па оттука се крши исламскиот закон.

Крипто трансакциите во Индонезија изнесуваа околу 26 милијарди долари во првите пет месеци годинава, што е зголемување во однос на претходната година, рече министерот за трговија Мохамед Лутфи во јуни.