Најдобрите фотографии од вселената за оваа недела

Веб-страницата на National Geographic објави избор на најдобрите фотографии од вселената направени во изминатите недели. Погледнете ги делата на најнапредните камери и телескопи во светот:

Небулата Мачкина шепа во соѕвездието Скорпија, оддалечена 5.500 светлосни години од Земјата, во која се „родени“ десетици илјади ѕвезди.

Најдобрите фотографии од вселената за оваа недела

Кратерот Хокусаи на Меркур, широк 95 километри, снимен од леталото Messenger

Најдобрите фотографии од вселената за оваа недела

Соларни изблици на гас (протуберанци) во форма на рогови

Најдобрите фотографии од вселената за оваа недела

Наводнети парцели во пустината Сахара, во југоисточна Либија, снимени од јапонски сателит

Најдобрите фотографии од вселената за оваа недела

Камени гребени обликувани од ветрот на површината на Марс

Најдобрите фотографии од вселената за оваа недела

Извор