Над 56 илјади денари изнесува минималната синдикална кошничка во декември, објави Сојузот на синдикати на Македонија

Минималната синдикална кошничка за декември изнесува 56.522 денари, соопштија вчера од Сојузот на синдикати на Македонија (ССМ) на прес-конференција.

Пресметката е под претпоставка за семејство од двајца родители и две деца, кои живеат во сопствен стан од околу 60 квадрати. Доколку родителите мора да плаќаат и кирија, износот на кошничката се зголемува на 71.972 денари.

Поделени по ставки, за трошоци за храна и пијалоци од минималната синдикална кошничка отпаѓаат 36.7%, трошоците за образование изнесуваат 12.3%, трошоците за станарина, вода, електрична енергија и греење се 10.4%. Во меѓувреме, 8.6% од сумата отпаѓа за транспорт, 8.5% за облека и обувки, 7.5% за рекреација и култура, додека за ресторани и хотели, трошокот изнесува 6.6%. Нешто под 4.4% од трошоците отпаѓаат на комуникација, 3% за хигиена, 2% за здравје и 1.7% за останати стоки и услуги.

Новата минимална синдикална кошничка има нови 4 ставки за разлика од актуелната, и таа ќе биде основа за пресметка на минималната плата во март следната година.

На прес-конференцијата беше посочено дека методологијата користена за изработка овозможува синдикатот секој месец да прави нова пресметка бидејќи се користени податоци и сајтови кои се ажурираат на дневна база и овозможуваат реална слика.