„Мета“ ќе отпушти 10.000 вработени

Компанијата „Мета“ во чија сопственост се Фејсбук, Инстаграм и ВатсАп повторно најави дека ќе отпушти 10.000 вработени.

Ова е втора од масовните намалувања на вработен кадар на технолошкиот гигант по одлуката во ноември минатата година кога без работа останаа 11.000 луѓе.

Извршниот директор на компанијата, Марк Закерберг изјавил дека ова ќе биде тешко и дека е дел од „годината на ефикасност“. Тој на своите вработени им соопштил дека верува дека компанијата претрпела „смирен повик на будење“ во 2022 година кога забележале забавување на приходите.

„Мислам дека треба да се подготвиме за можноста дека оваа нова економска реалност што ќе продолжи уште многу години“, рекол Закрберг.

Покрај намалувањето на 10.000 работни позиции, сепак остануваат уште 5.000 отворени места коишто треба да се пополнат.