Куба на референдум ги легализираше истополовите бракови

Куба на референдум одлучи да ги легализира истополовите бракови откако две третини од оние кои гласаа го поддржаа новиот Закон за семејство, со кој истовремено се дозволува и геј луѓето да можат да посвојуваат деца.

Ова претставува голема промена во земјата каде геј луѓето беа прогонувани и испраќани во кампови за принудна работа во 60-тите и 70-тите години од минатиот век.

Преку новиот Закон за семејство се менува законот кој е во сила од 1975 година и бракот се дефинира како заедница на две лица, а не како заедница на маж и жена. Законот дозволува и сурогат мајчинството, а истовремено ќе ги зајакне правата на децата, старите лица и лицата со инвалидитет.

Кубанската Влада претходно го поддржа новиот Закон и водеше национална кампања преку која ги убедуваше граѓаните да дадат позитивно мислење на референдумот.

При гласањето во неделата, претседателот на земјата, Михел Дијаз-Канел, изјави дека очекува најголем дел од популацијата да гласа за измените и дека новиот Закон ќе ја отсликуваат разновидноста на луѓето, семејствата и убедувањата.

Референдумот се соочи со бројни критики од религиозните групи и конзервативците.

Официјалниот став кон хомосексуалноста на островот се менуваше изминативе децении делумно и поради активизмот на Мариела Кастро, ќерката на поранешниот кубански лидер, Раул Кастро.

Дел од анти-владините активисти сметаат дека референдумот е обид на власта да ја подобри сликата со човековите права во земјата по бруталните задушувања на сите форми на јавно прикажување незадоволство последниве години. Референдумот истовремено доаѓа и во тек на голема енергетска криза во земјата, во која милиони луѓе во Куба секојдневно се соочуваат со рестрикции на струја.