Јавна дебата на кандидатите за ректор на УКИМ на 26 мај во организација на МОФ

Младинскиот образовен форум (МОФ) на 26 мај, со почеток од 13 часот, во Јавна соба организира јавна дебата помеѓу кандидатите и кандидатките за ректор на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ (УКИМ).

Како што велат од МОФ целта на дебатата е да го доближи изборниот процес до академската заедница и сите засегнати страни.

На дебатата е предвидено учество на членовите на академската заедница и граѓанскиот сектор кои ќе имаат прилика да постават директно прашање до кандидатите и кандидатките.

„Имајќи ја предвид улогата и тежината на функцијата ректор на најстариот и најголемиот универзитет во државата, како и недостатокот од јавна и аргументирана дебата во областа на високото образование, дебатата дава одлична можност за стекнување вредни сознанија за визиите и плановите на кандидатите кои се борат за престижната функција ректор. Со присуство на оваа дебата, ќе имате шанса да се запознаете со нивните идеи, стратегии и заложби за обликување на иднината на високото образование во нашата земја“, додаваат од МОФ.

Дебатата е предвидено е биде поделена во 4 тематски целини: Квалитет и пристап до образование, дигитализација на Универзитетот, квалитетно студентско организирање и учество на студентите во процесот на носење одлуки и наука и меѓународна соработка.

МОФ повеќе од 20 години се залага и работи во полето на квалитетно високо образование, транспарентни универзитети и демократско студентско организирање. Оттаму велат дека информираното и ангажирано студентско тело е од витално значење за развојот на прогресивна и инклузивна академска средина и доближувањето на изборниот процес до истите е од суштинско значење за развојот на високото образование во земјата.

Настанот е поддржан од Фондација Отворено Општество – Македонија.