[Галерија] Напуштени ноќни клубови

Кога еден ноќен клуб ќе се затвори, а нови сопственици нема да се најдат веднаш, тој останува во рушевини, кои само потсетуваат на некогашните забави. Оваа галерија ги овековечува напуштените клубови насекаде низ светот:

Клубот Majestyk во Лидс, Англија

[Галерија] Напуштени ноќни клубови

Отворен како кино во 1922, за во 1969 да биде трансформиран во сала за бинго, клубот Majestyk станал дискотека во 1993. Ова било едно од најпопуларните места за излегување во Лидс, со капацитет од преку 3.300 луѓе. Затворен е од јуни 2006.

[Галерија] Напуштени ноќни клубови

Tuxedo Royale, бродот-дискотека

[Галерија] Напуштени ноќни клубови

Некогаш користен како траект, бродот „Dover“ во 80-те бил претворен во дискоте #was a former car ferrier, used as permanently moored floating nightclub in the United Kingdom from the 1980s to the 2000s. The ship saw use on the River Tyne in Newcastle upon Tyne, but was moved to Middlesborough when it’s sister boat Tuxedo Princess (ex-TSS Caledonian Princess) was moved from Glasgow to Newcastle, taking it’s place.

[Галерија] Напуштени ноќни клубови

Starlight Music Theater – Њујорк

[Галерија] Напуштени ноќни клубови

Starlite Music Theatre, познат како „шаторот“ некогаш привлекувал ѕвезди како Bob Hope, Sammy Davis Jr., Johnny Cash и Diana Ross. Салата во форма на шатор собирала околу 3.000 луѓе на врвот на популарноста, но низ децениите нејзината слава бледнеела, се до 1997, кога театарот е конечно е затворен.

[Галерија] Напуштени ноќни клубови

Комплексот Millenium во Плимут, Англија

[Галерија] Напуштени ноќни клубови

Оригинално отворено во 1931 под името Gaumont Palace, ова огромно кино со капацитет од 2.200 луѓе во 90-те е трансформирано во дискотека, во која секој петок и сабота се одржувале прочуени забави со диџеи како Carl Cox, Pete Tong, Sasha и John Digweed, меѓу другите.

[Галерија] Напуштени ноќни клубови

Клубот Лонганг во Шенжен, Кина

[Галерија] Напуштени ноќни клубови

[Галерија] Напуштени ноќни клубови

Клубот  Borscht Belt во американската држава Њујорк. Сопствениците банкротирале, оставајќи ја дискотеката во урнатини.

[Галерија] Напуштени ноќни клубови

Perth Entertainment Center, Австралија

[Галерија] Напуштени ноќни клубови

Некогаш концертна сала со капацитет од 8000 луѓе во која настапувале Bob Marley и AC/DC, сега е напуштена зграда

[Галерија] Напуштени ноќни клубови

Дискотеката Shatzi во Хагенбрун, Австрија, изгорена во пожар во 2010

[Галерија] Напуштени ноќни клубови

 

Извор