[Галерија] Најдобрите фотографии од дивиот свет за 2013 година

„Essence of Elephants” на јужноафриканскиот фотограф Greg du Toit е најдобрата фотографија од дивиот свет за 2013 година(Wildlife Photographer of the Year) Одлуката беше соопштена вчера во Природонаучниот музеј во Лондон, кога беа прикажани најдобри фотографи од дивината. Еве дел од нив победниците:

Essence of Elephants

[Галерија] Најдобрите фотографии од дивиот свет за 2013 годинаОваа фотографијата е дело на Greg du Toit кој е победникот на овогодинешниот натпревар. Направена е покрај водниот базен во резерват во Јужна Африка додека фотографот се криел.

Mother’s Little Headful

[Галерија] Најдобрите фотографии од дивиот свет за 2013 годинаОва е најдобрата младинска фотографија. Ја направил 14-годишниот Udayan Rao Pawar од Индија кој буквално кампувал во близина на една колонија на крокодили, на брегот на реката Чамбал, а пред зората се сокрил позади карпите.

Flight Path

[Галерија] Најдобрите фотографии од дивиот свет за 2013 годинаОваа фотографија е дело наConnor Stefanison од Канада кој одредено време го следел големиот северноамерикански був женка (Strix varia), која живеела во близина на неговата куќа во Барнаби, Британска Колумбија.

The spat

[Галерија] Најдобрите фотографии од дивиот свет за 2013 годинаJoe McDonald од САД со часови чекал на жешкото сонце во бразилското мочуриште и одеднаш здогледал женка јагуар која се симнала да се напие вода. Набрзо потоа се појавил и мажјакот.

Water Bear

[Галерија] Најдобрите фотографии од дивиот свет за 2013 годинаФотографот Paul Souders од САД со чамец  пловел по Заливот Хадсон во Канада и по три дена ја здогледал младата женка поларна мечка на подводниот леден гребен, 50 километри оддалечена од брегот.

Sticky Situation

[Галерија] Најдобрите фотографии од дивиот свет за 2013 годинаIsak Pretorius од Јужна Африка го доловил моментот кога морската птица „Anous tenuirostris” се заплеткала во мрежата на црвеноножниот златен пајак.

Dive  buddy 

[Галерија] Најдобрите фотографии од дивиот свет за 2013 годинаФотографијата е на Мексиканецот Luis Javier Sandoval кој вели дека желките се навикнати на луѓето во вода и веруваат дека тие се дел од нивното природно опкружување.

Snow Moment 

[Галерија] Најдобрите фотографии од дивиот свет за 2013 годинаХоланѓанецот Jasper Doest кој ги снимал познатите јапонски макаки мајмуни во околината на врелите извори во Џигокудан, бил маѓепсан од глетката на загреана пареа и снегулки околу мајмуните кои се грееле во водата.

Тhe Cauldron

[Галерија] Најдобрите фотографии од дивиот свет за 2013 годинаФотографотSergey Gorshkov од Русија заминал кон Плоски Толбачик, еден од двата вулкани на вулканското плато во средиштето на Камчатка, која почнала повторно да исфрла лава на 29 ноември 2012 година.  До местото можел да пријде само со хеликоптер.

Lucky Pounce

[Галерија] Најдобрите фотографии од дивиот свет за 2013 годинаConnor Stefanisonод Канада ја направил оваа фотографија на оваа лисица која била толку многу сконцентрирана на ловот, што не го забележала фотографот.

Извор