[Галерија] Најдобрите фотографии на храна досега

Nathan Myhrvold, поранешниот главен технички менаџер на Microsoft, кој помогна да се револуционализира начинот на кој расмислуваме за готвењето, повторно се истакнува со несекојдневен проект поврзан со оваа вештина. Овој пат, тој ја комбинира неговата љубов кон храната со неговата страст за фотографија, создавајќи импресивна и физички обемна книга наречена „Фотографијата на модерната кујна“ (The Photography of Modernist Cuisine).

[Галерија] Најдобрите фотографии на храна досега

Доследно на неговиот стил, Myhrvold создава дело тешко повеќе од 7 килограми, со димензии 33 цм на 42 цм и ги вклучува некои од најубавите и најинвентивните фотографии на храна досега.

„Сакавме да ја прикажаме перспективата која нормално не ја добивате. Ова значи дека се обидевме со промена на фокусот, фотографии со или со акцент на деталите, со помош на макро и супермакро, како и со фотографии со голема брзина, за да им помогнеме на читателите да ја искусат храната на поинаков начин“, вели авторот.

Ова е третата книга од серијата на Myhrvold, која доаѓа по неговиот готвачки прирачник „Модерната кујна во домот“.масивното и по енциклопедиското издание во шест тома на 2.400 страници: „Модерната кујна“, кое се смета за една од највлијателните книги за храна на сите времиња.

Макро фотографија на брокула

[Галерија] Најдобрите фотографии на храна досега

Кристал на витамин Ц под микроскоп

[Галерија] Најдобрите фотографии на храна досега

Пресек на шпорет

[Галерија] Најдобрите фотографии на храна досега

Школки

[Галерија] Најдобрите фотографии на храна досега

Блендер за зачини

[Галерија] Најдобрите фотографии на храна досега

Малини

[Галерија] Најдобрите фотографии на храна досега

Пресек на сад со салата

[Галерија] Најдобрите фотографии на храна досега

Макро фотографија на црвена зелка

[Галерија] Најдобрите фотографии на храна досега

Лосос

[Галерија] Најдобрите фотографии на храна досега

Боровинки фотографирани со супермакро техника

[Галерија] Најдобрите фотографии на храна досега

 

Извор