[Галерија] Најдобрите фотографи на дивината за 2021

Францускиот подводен фотограф Лорен Балеста го доби признанието за најдобар фотограф на дивината во 2021 година за неговата фотографија од камуфлажни риби кои излегуваат од млечен облак на јајца и сперма во био-резерватот Факарава во Француска Полинезија.

Балеста се враќал на истата локација пет години по ред за да го улови годишното мрестење на овие риби кои се случува во јули. Камуфлажните риби се загрозен вид поради прекумерниот риболов.

Оваа година на натпреварувањето имаше рекорден број на 50.000 пријавени фотографи од 95 земји во светот.

Во продолжение погледнете ги победничките фотографии по категории:

Најдобриот фотограф на годината и победник во категоријата „Под вода“ – Laurent Ballesta/2021 Wildlife Photographer of the Year

Категорија „Животните во нивната природна средина“ – Zack Clothier/2021 Wildlife Photographer of the Year

Категорија „Ѕвезда во подем портфолио“ – Martin Gregus/2021 Wildlife Photographer of the Year

Категорија „Однесување, птици“ – Shane Kalyn/2021 Wildlife Photographer of the Year

Категорија „Растенија и габи“ – Justin Gilligan/2021 Wildlife Photographer of the Year

Категорија „Однесување, цицачи“ – Stefano Unterthiner/2021 Wildlife Photographer of the Year

Категорија „Однесување безрбетници“ – Gil Wizen/2021 Wildlife Photographer of the Year

Категорија „Водоземци и рептили“ – João Rodrigues/2021 Wildlife Photographer of the Year

Категорија „Животински портрет“ – Majed Ali/2021 Wildlife Photographer of the Year

Категорија „Портфолио“ – Angel Fitor seaframes.com/2021 Wildlife Photographer of the Year

Категорија „Мочуришта, широката слика“ – Javier Lafuente/2021 Wildlife Photographer of the Year

Категорија „Океани, широката слика“ – Jennifer Hayes/2021 Wildlife Photographer of the Year

Категорија „Урбана дивина“ – Gil Wizen/2021 Wildlife Photographer of the Year

Категорија „Фоторепортерска сторија“ – Brent Stirton/2021 Wildlife Photographer of the Year

Категорија „Фоторепортерство“ – Adam Oswell/2021 Wildlife Photographer of the Year

Категорија „Возраст 15-17“ – Heikki Kurkela/2021 Wildlife Photographer of the Year

Категорија „Возраст 11-14“ – Andrés Luis Dominguez Blanco/2021 Wildlife Photographer of the Year

Категорија „Возраст под 10 години“ – Vidyun R Hebbar/2021 Wildlife Photographer of the Year