Фејсбук ќе го исклучи системот за препознавање лица

Компанијата Мета соопшти дека социјалната мрежа Фејсбук го исклучува својот систем за препознавање лица, кој автоматски ги идентификува корисниците на фотографиите и видеата, наведувајќи ја зголемената општествена загриженост за употребата на таква технологија.

„Регулаторите сè уште се во процес на обезбедување на јасен збир на правила кои ја регулираат неговата употреба“, напиша Џером Песенти, потпретседател за вештачка интелигенција на Фејсбук, во блог објава.

„Во услови на оваа тековна несигурност, веруваме дека ограничувањето на употребата на препознавање лице на тесен сет на случаи на употреба е соодветно“, додаде тој.

Отстранувањето на препознавањето лице од најголемата светска платформа за социјални медиуми доаѓа откако технолошката индустрија се соочи со критики во текот на изминатите неколку години за етиката на користење на технологијата.

Критичарите велат дека технологијата за препознавање лице – која е популарна меѓу трговците на мало, болниците и другите бизниси за безбедносни цели – може да ја загрози приватноста, да ги таргетира маргинализираните групи и да го нормализира нападниот надзор. Ај-Би-Ем трајно ја прекина продажбата на производи за препознавање лице, а Мајкрософт и Амазон ја суспендираа на неодредено време.

Веста, исто така, доаѓа откако Фејсбук е под интензивна контрола од регулаторите и законодавците за безбедноста на корисниците и широк спектар на злоупотреби на нејзините платформи.

Компанијата, која минатата недела се преименуваше во Мета Платформс, рече дека повеќе од една третина од дневните активни корисници на Фејсбук се определиле за поставката за препознавање лица на страницата на социјалните медиуми, а промената сега ќе ги избрише „шаблоните за препознавање лице“ на повеќе од 1 милијарда луѓе.

Отстранувањето ќе се појави на глобално ниво и се очекува да биде завршено до декември, изјави портпаролот на Мета.

Оттаму додаваат дека нивната автоматска алатка за алтернативен текст, која создава описи на слики за лицата со оштетен вид, повеќе нема да ги вклучува имињата на луѓето препознаени на фотографиите по отстранувањето на препознавањето лице, туку ќе функционира нормално.

Фејсбук не ја отфрли можноста за користење на технологија за препознавање лице во други производи, велејќи дека сè уште ја гледа како „моќна алатка“ за проверка на идентитетот на пример.

Софтверот за препознавање лица на компанијата веќе долго време е предмет на проверка. Федералната трговска комисија на САД го вклучи меѓу загриженоста кога го казни Фејсбук со 5 милијарди долари за да ги реши жалбите за приватност во 2019 година.

Судија оваа година одобри 650 милиони долари на Фејсбук за колективна тужба во Илиноис поради наводите дека собирал и складирал биометриски податоци на корисници без соодветна согласност.