ЕХО фестивал на планински филм ќе се одржува од 19 до 22 септември

Три кино локации во рамки на пет фестивалски денови исполнети со проекција на 49 филмови, 10 презентации со исклучителни гости, три работилници за деца и дополнителни пропратни активности.

Ова се активностите што ќе се случуваат на 13-ото издание на ЕХО Фестивалот на планински филм кое ќе се одржи во МКЦ во период од 19-23 септември.

Во продолжение подетален приказ на програмата:

Ден 1 **********

19 септември, понеделник
Парк кино, МКЦ

19:00
Отворање на Ехо 2022, Доделување на награда за животно дело на Кочо Недков, Филм на Кочо Недков
19:30 „Последната планина“, Крис Терил, Велика Британија, 2021, 100’
21:30 „Оганот на љубовта“, Сара Доса, САД, 2022, 93’

ДЕН 2 **********

20 септември, вторник
А) Кино Фросина, МКЦ

16:00 „Демнејќи го Чернобил: истражување по апокалипса“, Иара Ле, САД, 2020, 57’
17:00 „Животот по несреќата“, Хена Тејлор, САД, 2021, 87’
18:30 „Лужба: создавање на нова реалност“, Андре Коста, Австрија, 2022, 20’
**По овој филм, програмата продолжува во Парк кино, МКЦ

20 септември, вторник
Б) Џепно кино, МКЦ

16:00 „Зошто“, Симон Плецер/ Паули Тренквалдер, Австрија, 2021, 36’
16:36 „Лути лисици и извиени патишта“, Стив Реми Вокер, Швајцарија, 2022, 26’
17:02 „Полиња на гревот“, Бернхард Браун, Австрија, 2022, 20’
17:22 „Рапсодија за карпестото палче“, Лорен Шер, Нов Зеланд, 2021, 14’
17:36 „Планините на Месечината“, Џери Алд, Канада, 2022, 7’
17:43 „Промената – Планина на душата, дел 3“, Жорди Рујо Фалко, Шпанија, 2022, 5’
17:48 „Патот“, Војтек Козакиевич, Полска, 2021, 23’
18:11 „Преку празнина“ Лука Албриси, Италија, 2021, 17’
18:28 „Пред да умрам“, Марк Андерс/Раш Стрџис, САД, 2022, 11’
**По овој филм, програмата продолжува во Парк кино, МКЦ

20 септември, вторник
В) Парк кино, МКЦ

19:00 Презентација на Глигор Митковски, „Никому не му треба метеоролог“
19:30 Презентација на Дарек Залуски (Полска), „Пасија за планини и филм“
20:45 Филм на Кочо Недков
21:00 „На висина: развојот на медицината за големите висини“, Давид Пихлер, Германија, 2021, 73’
22:13 „Балкан Експрес“, Филип Бекер/Јоханес Мулер, Германија, 2022, 40’

ДЕН 3 **********

21 септември, среда
А) Кино Фросина, МКЦ

16:00 “#TO_BE“, Гржегорж Јан Липиец, Полска, 2022, 54’
16:54 „Бел сон“, Матиј Ле Ла, Франција, 52’
17:46 „Пренесување“, Ден Мински, Канада, 2022, 53’
**По овој филм, програмата продолжува во Парк кино, МКЦ

21 септември, среда
Б) Џепно кино, МКЦ

16:00 „Ненаврзан“, Габриеле Донати, Италија, 2022, 36’
16:36 „Јотун“, Микел Сарасола, Шпанија, 2022, 21’
16:57 „Повеќе од насока“, Петер Дипел, Германија, 2022, 20’
17:17 „Кога дрвјата на Мил ми зборуваа“, Кирсика Пакинен, Финска, 2021, 18’
17:35 „Арлберг ефектот“, Тим Шродер/Даниел Беар, Австрија, 2022, 15’
17:50 „Лудиот Белгиец: продолжи со движењето“, Иван Дансмор, Белгија, 2021, 13’
18:03 „Доверба“, Стефан Витс, Норвешка, 2021, 11’
18:14 „Океан од Мудра“, Нејтан Витмонт, САД, 2021, 10’
18:24 „Малата шума“, Паулина Мураторе, Аргентина, 2020, 9’
18:33 „Во воздух“, Луи-Џек, Велика Британија, 2022, 4’
18:37 „Вода=Живот“, Мохамад Заре, Иран, 2021, 2’
**По овој филм, програмата продолжува во Парк кино, МКЦ

21 септември, среда
В) Парк кино, МКЦ

19:00 Презентација на Игор Петрушевски и Слободанка Јакимовска, членови на СНК „Врело“: „Подводни планински патеки
19:45 Презентација на Александар Стојанов (Македонско Еколошко Друштво): „Запознавање со лилјаците“
20:15 Презентација на Диме Меловски (Македонско Еколошко Друштво): „Статусот на сивиот волк во Македонија“
20:45 „Голем Град, Македонско Еколошко Друштво, 12’
21:15 Филм на Кочо Недков
21:30 „Аносмија“, Игор Христов, Македонија, 2022, 16’
21:50 „Одмор на Бафин“, Сара Мекнер Лендри/Ерик Бумер, Канада, 2022, 13’
22:03 „Адам Ондра: Поместување на границите“, Јан Шиманек/Петр Заруба, Чешка, 2022, 77’

ДЕН 4 **********

22 септември, четврток
А) Кино Фросина, МКЦ

16:00 „Креваса“, Марк Декосте/Бернард Гаро, Швајцарија, 2022, 12’
16:12 „Федченко: заборавениот глечер“, Кристоф Рејла, Франција, 48’
17:00 „Доме слатки доме“, Ентони Комарницки, Франција, 2021, 16’
17:16 „20000 метри под Земјата“, Фреди Рокенхаус, Германија, 2021, 90’
**По овој филм, програмата продолжува во Парк кино, МКЦ

22 септември, четврток
Б) Џепно кино, МКЦ
16:00 „Враќање на Алјаска“, Беат Биери, Швајцарија, 2022, 69’
17:09 „Заедно за реката: Приказната за Сава“, Рожле Брегар, Словенија, 2022, 84’
**По овој филм, програмата продолжува во Парк кино, МКЦ

22 септември, четврток
Б) Парк кино, МКЦ

19:00 Презентација на Никола Нешкоски: „Со велосипед на големи височини“
19:30 Презентација на Антонио Додевски (Планинска спасителна служба Охрид): „Капацитети и активности на ПСС Охрид“
20:15 Презентација на Лука Читарела Менарди (Италија): „Искачувања во крајот на светот“
21:00 Филм на Кочо Недков
21:15 „Даулагири е мојот Еверест“, Павол Барабаш, Словачка, 2021, 64’
22:19 „Местото на жената“, Мина Вејкфорд, В. Британија, 2021, 27’
22:46 „Оставштина на Мјур“, Макс Бушини, САД, 2021, 25’

ДЕН 5 **********

23 септември, петок
А) Кино Фросина, МКЦ

16:00 „Земјата: пригушена“, Микаел Кристерсон/ Аса Екман/ Оскар Хедин, Шведска, 2021, 71’
17:11 „6-те северни“, Франк Кречман, Германија, 2022, 29’
17:40 „Поврзување“, Ник Ковалски, Нов Зеланд, 2022, 30’
18:10 „Фрирајдер“, Жером Танон, Франција, 2022, 35’
**По овој филм, програмата продолжува во Парк кино, МКЦ

23 септември, петок
Б) Џепно кино, МКЦ
16:00 „Планина“, Јоке Олтхаар, Холандија, 2021, 80’
17:20 „Велосипедот и Бадиле“, Алберто Валтелина/Маурицио Пансери, Италија, 2022, 83’
**По овој филм, програмата продолжува во Парк кино, МКЦ

23 септември, петок
В) Парк кино, МКЦ
19:00 Презентација на Сања Спасовска: „Од детски сон, до Светски Куп“
19:30 Презентација на Марко Презељ (Словенија): „Приказни од моите авантури во изминатите 7 години“
20:30 Прогласување на победниците од филмската програма и Конкурсите на ЕХО 2022
21:15 Филм на Кочо Недков
21:30 „Светоста на просторот“, Ренан Озтурк/Фреди Вилкинсон, САД, 106’

Забелешка:
Организаторите го задржуваат правото да направат измена во програмата.

Дополнителна програма **********

Работилници

Покрај филмска програма и презентации, во рамките на овогодинешното издание на ЕХО, благодарение на соработници и партнери, ќе бидат организирани и 4 работилници:

-Ксенија Путилин Стамкоска (Македонско еколошко друштво), „Египетски мршојадец“,
-Александар Стојановски (ИД Урсус Спелеос), Работилница за заштита на пештери и лилјаци,
-Никола Нешкоски (Еко Логик), Работилница за деца низ игри за вело едукација,
-Илија Тирицовски (ОХО Продукција), Работилница за филм.