„Џејмс Веб“ го истражува ледениот хемиски состав на планетите

Супер телескопот „Џејмс Веб“ истражуваше во некои од најтемните, студени предели во вселената барајќи траги од хемијата што учествува во создавањето на планетите, а дури можеби и на животот.

На најновата фотографија од телескопот е прикажан сегмент од молекуларниот облак „Камелеон |“ што е наоѓа на оддалеченост од 630 милиони светлосни години од Земјата.

Токму тука, на температура до -260 степени целзиусови телескопот откри типови на зрна мраз што претходно не биле забележани. Според тоа, се смета дека во одреден момент таквите облаци од мраз ќе се срушат и од тоа ќе се формираат ѕвезди, а околу нив планети. Тогаш хемијата што „Веб“ ја набљудува ќе биде инкорпорирана во нив. Овој феномен е видлив на фотографијата во горниот лев агол.

Портокаловиот „песочен часовник“ е ембрионска ѕвезда која за да се дооформи влече материјал од облакот. Портокаловите ѕвезди под неа се позрели и доволно светли што ги генерираат шесте шила кои ги препозна телескопот преку неговите сегментирани огледала.

Сепак за да ги истражува зрната мраз, „Веб“ треба да погледне зад облакот „Камелеон |“. Мразот ја апсорбира светлината од што се пробива преку облакот и на тој начин ја открива својата структура.

„Мразовите прават апсорпција на одредена бранова должина на светлината и кога ќе се стават сите заедно во еден спектар може да се види нивниот хемиски состав“, изјавила д-р Мелиса МекКлур од Универзитетот Лајден во Холандија.

Истражувањето се прави преку инфрацрвените и средните инфрацрвени спектометри што влегуваат во дизајнот на моќниот телескоп, а делумно и со инфрацрвената камера што ја направи фотографијата.