Балкански караван за социјална вклученост утре пристигнува во Скопје

Институтот за развој на заедницата (ИРЗ) организира мини фестивал за човекови права утре, 11 јули, со почеток во 10 часот во просториите на Центарот за младински активизам Крик, а во рамки на Балканскиот караван на давателите на социјални услуги во заедниците.

„Балканскиот караван е настан кој има за цел да собере учесници од организации, даватели на социјални услуги од земјите од Западен Балкан, кои ќе патуваат со караванот, ќе ја презентираат својата работа и ќе разменуваат добри практики кои се имплементираат во земјите од Западен Балкан“, велат од ИРЗ.

Караванот вклучува улични акции, работилници, презентации, културна и забавна програма. Тој стартуваше во понеделникот, 8 јули, во Мостар, па беше во Никшич на 9 јули, денеска е во Елбасан, а утре ќе биде во Скопје. Потоа, ќе продолжи во Приштина и официјално ќе заврши на 13 јули во Нови Пазар.

На утрешниот настан ќе бидат промовирани практики за човечки ресурси и социјална вклученост во регионот. Презентации за својата работа, влијание во заедницата и добри практики ќе имаат Крик, Асоцијацијата за здравствена едукација и истражување – Хера и организацијата „Љубезност“ како и организациите „Altruist“ од Босна и Херцеговина, „Jesuit Refugee Service“ од Србија и „Medpak“ од Албанија.

Исто така, ќе има и изложба на која ќе бидат прикажани слики, рачни креации и други креативни дела од корисниците на Центарот за младински активизам Крик, но и практична сесија за креирање маици на која учесниците ќе имаат можност да видат како се креира маица со ДТГ (директно на текстил) принтер. Ќе има и информативни разговори за родово базирано насилство, работилница за изработка на монистра, како и панел дискусија на тема „Предизвици на давателите на социјални услуги и можни решенија“.

Сите заинтересирани треба денеска, 10 јули, да испратат потврда за учество на е-маил адресата cdi.zivorad@gmail.com.

Инаку, настанот е организиран во соработка и партнерство со Хера и Крик, а во рамки на проектот „Зајакнување на капацитетите и ангажманот во политиката на давателите на социјални услуги во заедницата“.