Анализа: Нова “должничка“ листа – кои министерства, агенции, болници најмногу должат

Nëse doni të lexoni tekstin në gjuhën shqipe, shtypni “Shqip” / За текстот на албански јазик кликнете „Shqip“

 • Растат долговите на државните институции, на дел од општини, јавни претпријатија, министерства, здравствени установи, училишта – на крајот од првата половина од годинава достигнаа 332 милиони евра, пишува „Порталб“. Во вториот квартал во споредба со првиот општините успеале да намалат дел од долгот, но раст на долговите има во здравството, на јавните претпријатија и фирми во државна сопственост, на голем дел од буџетските корисници, судовите.

  На “должничка листа“ 1 180 должници – за само три месеци раст на долговите за 20 милиони евра

  Државните долгови се зголемија и во вториот квартал од годинава – пораст има и во однос на првиот квартал, но и во однос на истиот период лани. На новата “должничка“ листа на Министерството за финанасии се наоѓаат 1 180 институции од здравството, образованието, културата, јавни претпријатија на централно и локално ниво, регулаторни тела, агенции, центри за социјална заштита кои пријавиле милионски доспеани, а неплатени обврски.

  Податоците покажуваат дека вкупниот пријавен долг на се што значи “државна“ институција на централно и на локално ниво изнесува 332 милиони евра. Во споредба со првиот квартал од годинава тој е зголемен за 20 милиони евра, а во споредба со лани истиот период за 51,5 милиони евра.

  Доспеани, а неплатени обврски

  2 квартал 2021 332 милиони евра

  1 квартал 2021 312 милиони евра

  2 квартал 2020 280,5 милиони евра

  Забележително е дека општините и општинските јавни претпријатија на квартално ниво успеале да го намалат долгот во споредба со првиот квартал, но и натаму оваа група котира високо според износот на долговите, над 61 милион евра.

  Доспеани, а неплатени обврски – јуни 2021

  Општини 61,4 милиони евра

  Ј.П и државни фирми 127,7 милиони евра

  Општински јавни претпријатија 48,5 милиони евра

  Јавни здравствени установи 60,8 милиони евра

  Кои судови, агенции, инспекторати, болници најмногу должат…

  Голем број на училишта, агенции, јавни претпријатија, речиси сите општини, болници, министерства се на новата листа на должници – со доспеани, а неплатени обврски.

  „Порталб“ направи анализа на долговите според видот на институциите. Меѓу државните Агенции со поголеми износи на долгови се Агенција за храна и ветеринарство со скоро 95 000 евра, Агенција за млади и спорт со долг од скоро 50 000 евра, а приближно толку должи и Агенцијата за лекови. Доспеани, а неплатени обврски повисоки од 50 000 евра пријавил и скопскиот Државен санитарен и здравствен инспекторат.

  На листата должници се и затворите – со поголеми долгови се КПД Идризво со 388 000 евра и КПУ затвор Скопје-Шуто Оризари 686 000 евра.

  Доспеани, а неплатени обврски имаат и министерствата, а со поголем износ на долг се Министерството за култура, Министерството за транспорт, МНР.

  Доспеани неплатени обврски – министерства

  Министерство за транспорт и врски 1 500 000 евра

  Министерство за култура 858 000 евра

  Министерство за надворешни работи 488 000 евра

  Министерство за образование и наука 386 000 евра

  Милионски доспеани, а неплатени обврски пријавиле и болниците односно јавните здравствени установи речиси од цела држава. На листата се наоѓаат и клинички центри, медицински институти, но и здравствени домови од двесеттина градови – од Охрид, Тетово, Штип, Велес, Валандово, Скопје, Куманово.

  Здравствени установи – долгови

  ГОБ 8-ми септември 4 500 000 евра

  Завод за нефрологија-Струга 800 000 евра

  Институт за трансфузиона медицина 3 104 000 евра

  Институт по белодробни заболувања кај децата-Козле 3 339 000 евра

  ЈЗУ Клиника за гинекологија и акушерство 3 240 000 евра

  ЈЗУ Клиника за детска хирургија 1 700 000 евра

  ЈЗУ Клиника за неврологија 1 300 000 евра

  ЈЗУ Клиника за радиотерапија и онкологија 2 565 000 евра

  По кој основ се долговите, колку должат општините, јавните претпријатија, образованието ќе анализираме во следното продложение на Анализа на „Порталб“.

  Извор: Порталб.мк

 • ANALIZË: Lista e re e “borxhlinjve” – 816 subjekte shtetërore raportuan detyrime të prapambetura dhe të papaguara

  Është publikuar lista e re e “borxhlinjve” nga radhët e subjekteve shtetërore. Sipas të dhënave, në fund të tremujorit të tretë, borxhit i përgjithshëm i shkollave, spitaleve, komunave, ndërmarrjeve publike, institucioneve të kulturës, gjyqësisë ishte 329,4 milionë euro. Portalb.mk e monitoron në vazhdimësi situatën me detyrimet e prapambetura dhe të papaguara të institucioneve shtetërore, kompanive, agjencive, gjyqësisë, shëndetësisë.

  Kush, sa dhe mbi çfarë baze ka borxhe…

  Në fund të tremujorit të tretë, në listën e re të borxhlinjve të përgatitur nga Ministria e Financave janë regjistruar 1,153 institucione – subjekte shtetërore, por 816 kanë raportuar detyrime të prapambetura, por të papaguara. Krahasuar me tremujorin e dytë, borxhi i përgjithshëm është zvogëluar për rreth 2,5 milionë euro, por megjithatë ka tendencë të rritjes së borxheve në shëndetësi, te komunat dhe ndërmarrje publike komunale.

  Ka rënie të borxheve të prapambetura te ndërmarrjet publike dhe kompanitë shtetërore – në një periudhë tre mujore për pak më shumë se 3 milionë euro.

  Në vend të parë me një borxh prej 60,8 milionë euro është SH.A. HM “Transporti” – Shkup, në vendin e dytë me detyrime të prapambetura, por të papaguara në vlerë prej 23,1 milionë euro është SH.A. “Burimet Energjetike të Maqedonisë”, në vend të tretë është NP shtetërore “Hekurudhat e Maqedonisë – INFRASTRUKTURA” me detyrime në vlerë prej 16,5 milionë euro, komuna e Tetovës me një borxh prej 11,9 milionë euro është në vendin e katërt, ndërsa në vendin e pestë është NP “Sistemi kolektor” Shkup me detyrime të prapambetura, por të papaguara në vlerë prej 8,3 milionë euro.

  Në listën e borxhlinjve, ndër “top 50 borxhlinjtë më të mëdhenj” vazhdojnë të jenë një numër i madh i komunave me borxhe milionëshe të raportuara. Përveç komunës së Tetovës, në vend të lartë është edhe komuna e Ohrit me një borxh prej 6,7 milionë eurosh, në vendin e nëntë në listë është komuna e Gostivarit me borxhe në vlerë prej 5,4 milionë euro, komuna e Karposhit ka raportuar borxh prej 4,2 milionë eurosh, komuna e Dellçevës ka borxh prej 3,1 milionë euro.

  Në grupin prej 50 borxhlinjve më të mëdhenj sipas shumës së borxheve janë komunat e Strugës, Dellçevës, Kavadarit, Zhelinës, Vrapçishtit, Studeniçanit, Kërçovës dhe në listën e plot të borxhlinjve janë edhe një sërë komunash tjera. Disa prej ndërmarrjeve publike i kanë zvogëluar borxhet e tyre, por ndërmarrjet publike komunale kanë shënuar rritje të borxheve për 3,8 milionë euro për vetëm tre muaj.

  Në listën me një borxh prej gati 8 milionë euro është NP Ujësjellësi Kumanovë, pastaj NP Ujësjellësi dhe Kanalizimi – Shkup me detyrime të papaguara në shumën prej 6,2 milionë euro, NPK Tetova – Tetovë ka borxh prej 4,8 milionë euro, NP “Pastërti dhe Gjelbërim” – Kumanovë ka raportuar një borxh prej 4,2 milionë euro,  NP për Veprimtari Komunale Komunalec Strumicë ka raportuar 4 milionë euro, ndërsa SH.A. “Vodostopanstvo” – Shkup ka detyrime të prapambetura, por të papaguara në vlerë prej 3,9 milionë euro.

  Në listën e borxhlinjve rreth 20 agjenci shtetërore raportuan detyrime të prapambetura dhe të papaguara – me shumën më të lartë të borxhit në këtë grup është Agjencia për Komunikime Elektronike me detyrime të raportuara në vlerë prej afro 500.000 eurosh, Agjencia për Kadastër të Pasurive të Patundshme ka borxh prej 114.000 euro, ndërsa Agjencia e Ushqimit dhe Veterinarisë ka borxh 50 mijë euro në fund të tremujorit të tretë.

  Në tremujorin e tretë të këtij viti, krahasuar me të njëjtin tremujor të vitit të kaluar, borxhi i përgjithshëm i sektorit shtetëror në nivel qendror dhe lokal është rritur për 23,5 milionë euro. Në “Analizën” e radhës, “Portalb”-i do të publikojë të dhëna për borxhet e shëndetësisë, kulturës, ministrive.