Активистката, новинарка и слем-поетеса Аделина Тершани на „ENGAGE“

Една од говорничките на дванаесеттиот ENGAGE, единствениот настан за социјален активизам, е Аделина Тершани, која ни доаѓа од Косово.

Аделина е феминистичка активистка, новинарка, авторка и пионерска фигура во областа на слем-поезијата во Косово. Во моментов, нејзината посветеност се изразува преку нејзината интегрална улога во Мрежата на жените на Косовo каде ја користи својата експертиза за борба против повеќеслојното сениште на родова дискриминација.

Taa ќе зборува на тема „Поезијата како отпор кон оспорување на патријархалните норми“.

Позната по нејзиното одлучно учество во низа трансформативни иницијативи, гласот на Аделина одекнува со страсни критики кои ги надминуваат границите на Косово, предизвикувајќи ги самите основи на патријархалниот систем во пошироки размери. Тршани, ја маѓепса публиката со нејзините евокативни стихови во нејзината најпозната поема „Logjikë Patriarkati“ (Патријархална логика), изведена за време на маршот на 8 март 2017 година во Приштина, Косово. Друго значајно дело, „Nuk tutna ma“ (Веќе не се плашам), го покажа нејзиниот талент на истакнатиот фестивал Фемарт, најголемиот феминистички собир на Западен Балкан.

Прифаќајќи ја улогата на глас за промени, Аделина неодамна претстави две потресни дела. „Shtylla e shpis“ (Столбот на куќата) ги овластува девојчињата да го потврдат своето вистинско наследство, додека „Патријархалната траума“ навлегува во нејзините лични средби со општествените очекувања поврзани со машкото присуство во семејното домаќинство. Овие длабоки песни предизвикаа восхит и ги преминаа лингвистичките граници, преведени на англиски, грчки, германски, македонски и српски јазик.

Дванаесеттиот „ENGAGE“ ќе се случува на 9 јуни (петок) со почеток од 13 часот во Младинскиот културен центар во Скопје, каде ќе се одржат инспиративни говори на странски и домашни активисти, креативни работилници, како и вечерна журка со бендови – „ENGAGE the night“. Вечерната програма од 20 часот ќе биде преземена токму од растечкиот Гола Планина колектив, кои ќе претстават шест свежи бендови со авторска музика.

Целиот настан е бесплатен, а регистрацијата е отворена преку сајтот www.engage.mk.

Настанот за социјален активизам „ENGAGE“ е организиран од Радио МОФ и Младински образовен форум, а поддржан од National Endowment for Democracy.