Активисти од Калифорнија ќе собираат потписи за иницијатива за легализација на псилоцибин печурки

Отворен е патот на активисти од Калифорнија да почнат да собираат потписи за легализација на псилоцибин мечурки во оваа американска држава.

Во четвртокот, канцеларијата на државниот јавен обвинител издаде официјален документ и резиме за предлогот, кој застапниците имаат за цел да го стават за гласање во 2022 година. Декриминализација за Калифорнија, групата што стои зад иницијативата, има тешка задача пред себе да собере доволно потписи за да се квалификува – но тие се подготвуваат за предизвикот, јавуваат локалните американски медиуми.

Таканаречената „Калифорниска иницијатива за псилоцибин“ би овозможила „лична, медицинска, терапевтска, религиозна, духовна и диететска употреба на печурки од псилоцибин“ за возраст од 21 година и постари. Понатаму, иницијативата би донела „одгледување, продажба на мало, социјално споделување и потрошувачка на психоделици на лице место“.

Додека мерката ќе ја легализира продажбата на псилоцибин според државниот закон, во насловот и резимето на јавниот обвинител стои зборот „декриминализација“, термин што некои застапници го сметаат за попријатен за луѓето кои можеби не мора да бидат склони да поддржуваат комерцијален модел за психоделик.

„За поединци од 21 и повеќе години, според државниот закон, се декриминализира одгледувањето, производството, преработката, дистрибуцијата, транспортот, поседувањето, складирањето, потрошувачката и продажбата на мало на печурки од псилоцибин, халуциногените хемиски соединенија содржани во нив, како и производи за јадење и екстракти добиени од псилоцибин печурки “, се вели во резимето.

Активистите сега мора да соберат 623.212 валидни потписи од регистрирани гласачи во рок од 180 дена за да го направат гласањето.

Волонтерите, меѓу другото, ќе побараат поддршка и од пазарите на земјоделците низ Калифорнија. Луѓето можат да пополнат формулар преку Интернет за да бидат одобрени како циркулатор, а потоа можат сами да ја потпишат петицијата и да ја испратат во кампањата. Индивидуалните продавници можат да се регистрираат за да примаат петиции и да служат како канали за собирање потписи. А кампањата, исто така, може да ја користи државната база на избирачи за да испрати сами петиции што гласачите можат да ги потпишат.

Според американските медиуми, активистите во моментов имаат околу 2.800 луѓе кои доброволно се пријавиле да помогнат во процесот на собирање потписи.

Инаку, популарните т.н. магични печурки се габи кои во себе содржат психоактивни триптамински алкалоиди како псилоцибин, псилоцин и баеоцистин – активни супстанции на кој се должи примарното дејство. Во природата постојат повеќе од 180 видови печурки кои содржат псилоцибин и/или псилоцин.

Тие се користат уште од праисторијата и прикажани се во античката карпеста уметност. Во современата западна цивилизација се користат рекреативно, во научни и медицински цели и спиритуално поради психоделичните ефекти.

Во денешно време актуелни се научни и медицински истражувањата за терапевтска примена на псилоцибинот кај лекување депресија, анксиозност, зависност од никотин и алкохол, обсесивно-компулсивни растројство, мигрена и кај пациенти со рак кои страдаат од анксиозност и депресија поради болести.

Кон апелите за псилоцибинот да биде прекласифициран за медицинска употреба во изминативе години се приклучија повеќе научници, меѓу кои и истражувачите од реномираниот Универзитет „Џон Хопкинс“.