Земјата заробува „невидено“ количество топлина и тоа е алармантно, вели НАСА

Научниците од НАСА и од Ноаа велат дека „енергетската нерамнотежа“ на Земјата е двојно зголемена од 2005 до 2019 година на „алармантен“ начин.

Терминот „енергетска нерамнотежа“ се однесува на разликата помеѓу тоа колку од Земјината атмосфера и површина ја апсорбираат сончевата „топлинска енергија“ во споредба со тоа колку „термичкото инфрацрвено зрачење“ се одбива назад во вселената, пишува Гардијан.

„Позитивна енергетска нерамнотежа значи дека Земјиниот систем добива енергија, предизвикувајќи планетата да се загрева“, рече НАСА во соопштението за оваа студија.

Научниците утврдиле дека постои енергетска нерамнотежа споредувајќи ги податоците од сателитските сензори – кои следат колку енергија влегува и излегува од Земјиниот систем – и податоците од океанските пловци.

Овој светски систем за собирање податоци овозможува „точна процена на стапката на загревање на светските океани“.

Бидејќи околу 90 проценти од вишокот енергија поради нерамнотежата завршуваат во океанот, податоците од сателитските сензори треба да одговараат на промените на температурата во океаните.

„Двата многу независни начини на гледање на промените во енергетскиот дисбаланс на Земјата навистина добро се совпаѓаат и двата ни го покажуваат овој феномен, кој не е само инструментален артефакт“, рече Норман Лоеб, истражувач на НАСА и водечки автор на студијата.

„Трендовите што ги откривме се алармантни“.

Зголемените емисии на стакленички гасови ја задржуваат топлината во атмосферата на Земјата, задржувајќи го зрачењето што инаку би отишло во вселената. Ова затоплување поттикнува други промени, вклучувајќи топење на мразот и снегот.

Зголемената водена пареа и промените во облаците може дополнително да го влошат ова затоплување, соопшти НАСА.

Студијата открива дека ова удвојување делумно се должи на зголемувањето на стакленичките гасови и водената пареа, како и на намалувањето на облаците и мразот.

Истражувачите исто така рекоа дека „природното“ поместување во Тихи Океан од студена во топла фаза веројатно одиграло значајна улога во зајакнувањето на оваа енергетска нерамнотежа.

Лоеб вели дека веројатно станува збор за комбинација на антропогено форсирање и внатрешна променливост и дека во овој период двете појави предизвикуваат загревање, што доведува до прилично голема промена во енергетската нерамнотежа на Земјата.

„Не е можно со сигурност да се предвиди како би изгледале следните децении за билансот на енергетскиот буџет на Земјата“, додаде Лоеб.

Студијата покажа дека ако не забави стапката на заробување топлина, треба да се очекуваат уште поголеми климатски промени.