Во затворена група на „Телеграм“ македонски средношколци споделуваат експлицитни фотографии на свои врсници

Преку затворена група на социјалната мрежа Телеграм со наслов „Јавна соба“, македонски средношколци споделуваат и коментираат на интимни фотографии и видеа на малолетни девојчиња од земјава, најчесто нивни врснички.

До Радио МОФ реагираа средношколци кои пристапиле до групата, и појаснуваат дека дел од сликите кои се објавуваат и коментираат се преземени од отворени профили. Сепак, додаваат дел биле испратени преку приватни пораки, но потоа се нашле во „Јавна соба“ на Телеграм. Најголемиот дел им припаѓаат на малолетни девојчиња.

Голем дел од фотографиите и видеата кои се споделуваат и коментираат се преземени од веќе постоечки страници на интернет, но во „Јавна соба“ се поврзуваат со конкретни личности, најчесто малолетни девојчиња од земјава, при што се наведува името и презимето или градот на живеење.

Групата за неколку дена стигна до над 7400 членови, а во неа се пристапува по претходна покана од пријател. Радио МОФ пристапи до групата, каде во рок од половина час беа споделени десетина видеа и фотографии со експлицитна содржина, а следеа и неколку стотици коментари.

Радио МОФ денеска напладне испрати прашања за случајот до Министерството за внатрешни работи, но се уште нема одговор.

Ј.Ј.

Инфографик: Онлајн насилство меѓу средношколците