[Видео] Новинарството во време на пандемија

Само професионални новинари и кредибилни медиуми може да се изборат со лажните вести и дезинформациите со кои е преплавен јавниот дискурс. Но, голема улога во тоа имаат и институциите и нивото на нивната транспарентност. За време на пандемијата транспарентноста опадна, но не и желбата на новинарите правилно да ја вршат својата работа. Овие сведоштва укажуваат на тоа дека без разлика на условите во кои се работи, стандардите и правилата секогаш наложуваат барање одговор плус од одговорните власти.

Видеото е изработено во рамките проектот „Писменост за вести и дигитална писменост: Справување со лажните вести“ имплементиран од Македонски институт за медиуми, Институт за комуникациски студии, Самостоен синдикат на новинари и медиумски работници и Медиа дајверсити институт, финансиран од Европската Унија.

* Оваа содржина е изработена со помош на Европската Унија во рамките на Проектот за младинско изразување. За објавените содржини е одговорен Младински образовен форум и истите нужно не ги одразуваат ставовите на Европската Унија.