[Видео] Колку тежи новинарскиот збор?

Само професионални новинари и кредибилни медиуми може да се изборат со лажните вести и дезинформациите со кои е преплавен јавниот дискурс. Но, професионалните новинари мораат да имаат изграден интегритет, за кој треба труд, знаење, вештини и време да биде изграден. Кредибилноста на медиумите е најважна во борбата со дезинформациите.

Видеото е изработено во рамките проектот „Писменост за вести и дигитална писменост: Справување со лажните вести“ имплементиран од Македонски институт за медиуми, Институт за комуникациски студии, Самостоен синдикат на новинари и медиумски работници и Медиа дајверсити институт, финансиран од Европската Унија.

 

* Оваа содржина е изработена со помош на Европската Унија во рамките на Проектот за младинско изразување. За објавените содржини е одговорен Младински образовен форум и истите нужно не ги одразуваат ставовите на Европската Унија.