Утре „Станица: Студентска 8“ – целодневен настан за студенти и млади на Градежен факултет

Утре (3 мај) на Градежниот факултет при УКИМ ќе се одржи осмото издание на младинскиот настан „Станица студентска“ од 12:00 до 17:00 часот – целодневен настан предвиден за студенти и млади.

Во рамки на програмата предвидени се предавања на актуелни теми како: вештачка интелигенција, започнување на свој бизнис, права при контакт со полиција, како е да се биде млад автор и помирување и градење на мирот во регионот. Дополнително во најавата се наведени и работилници за цртање на платнени торби, одржување на велосипеди и истражување на пештерите низ земјава.

„Станува збор за настан кој има за цел промовирање на активностите на и за студентите, студентските организации и студентските иницијативи, како и унапредување на младинското здружување и организирање. Истиот претставува можност за студентите да ги споделат своите знаења со своите колеги и да го зголемат своето познавање во различни области од нивен интерес. Дополнително, студентите ќе можат директно да се запознаат со работата на студентските, младинските и организациите за млади и начините како би можеле да им се приклучат“, се вели во најавата од Младинскиот образовен форум (МОФ).

Во продолжение целата агенда на настанот:

Предавања

Прв дел 12:00 – 13:00

Перон 1: Првите чекори за отпочнување на глобален стартап од Македонија – Игор Маџов, Претседател на Стартап Македонија и ко-основач на Nest-Group
Перон 2: Потенцијали и ризици на вештачката интелигенција и Chat GPT – Проф. Ѓорѓи Маџаров, Професор на Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство (ФИНКИ)

Пауза 13:00 – 13:30

Втор дел 13:30 – 14:30

Перон 1: Градење на мир и помирување: Од Украина до Балканот – Проф. Ана Чупеска, Професорка на Правниот факултет „Јустинијан Први“
Перон 2: Писателствувањето како процес и бидувањето писател во Македонија – Јован Илиески, писател и психолог

Пауза 14:30 – 15:00

Трет дел 15:00 – 16:00

Перон 1: Права и должности на млади при контакт со полиција – Јанаки Митровски, адвокат

Перон 2: Спелеологијата и пештерите во Македонија – можност и предизвик за млади истражувачи од различни области – Александар Стојаноски, апсолвент на Институт за географија при ПМФ, спелеолог

Работилници

15:00 – 17:00
Перон 3: Велосипедска работилница на отворено – Педала

12:00 – 14:00
Перон 4: Работилница за цртање на платнени торби – Ана Трајковска, визуелна уметница

12:00 – 17:00
Перон 5: Саем на организации

15:00 – 17:00
Перон 6: Chill zone со DJ set

Настанот го организираат МОФ и Регионалната канцеларија за младинска соработка (RYCO), со поддршка од Универзитетското студентско собрание при УКИМ.