Твитер им порачува на корисниците да бидат фини и да размислат двапати пред да коментираат

Твитер ќе ги поттикнува корисниците да ги прегледаат и ревидираат „потенцијално штетните или навредливите“ одговори на објави, пишува BBC.

Социјалната мрежа, која честопати се соочуваше со критики за однесувањето на корисниците, ја тестираше функцијата минатата година.

Твитер соопшти дека тестовите покажале дека нивниот нов метод ги намалува навредливите коментари.

Компанијата соопшти дека ќе ја направи достапна оваа опција првично за профилите на англиски јазик, кои користат Твитер на Епл и Андроид.

Тие откриле дека автоматските пораки со кои се бара од корисниците да размислат пред да одговорат на објава довеле до 34% од луѓето да го ревидираат првичниот одговор или да одлучат воопшто да не го споделат својот одговор.

Корисниците во просек оставиле 11% помалку навредливи одговори откако за прв пат биле известени, објави Твитер. Исто така, помалку веројатно е дека добиле навредливи и штетни одговори.

Твитер соопшти дека овие пораки се дизајнирани да ја разгледаат природата на односот помеѓу профилите што комуницираат преку коментирање на објава.

„Ако два профили се следат и одговараат едни на други често, постои поголема веројатност дека тие имаат подобро разбирање за претпочитаниот тон на комуникација“, се вели во објавата на блогот.

Технолошките компании се борат во последните неколку години како да ја ограничат навредливата содржина, злоупотребата и малтретирање на нивните платформи.

Најновата статистика на Твитер, од јануари до јуни минатата година, покажува дека платформата отстранила потенцијално навредлива содржина објавена од 1,9 милиони профили и суспендирала 925.700 профили за кршење на правилата на Твитер.

Дебатата за умереноста на содржината неодамна стана поинтензивна, поради одлуките донесени од гиганти на социјалните мрежи против јавни службеници, особено поранешниот американски претседател Доналд Трамп.

На Трамп му беше забранет пристап до голем број платформи, вклучувајќи ги Твитер и Фејсбук, по немирите во Конгресот на 6 јануари.