Прв Саем на литература за деца во организација на „Литера“

„Литера“ го најавува првиот Саем на литература за деца, кој ќе биде дел од шестото издание на истоимениот фестивал наменет за промоција на литература и илустрација за најмладите читатели.

„Идејата не е само да го прославиме богатството на литературата, туку и да влијаеме врз развојот на децата и нивната едукација. Преку Саемот на литература за деца, книгата станува достапна и привлечна за младите читатели, стимулирајќи ги да ја разгорат својата желба за читање и истражување на светот на зборовите и илустрациите“, вели Ема Ќипроска, програмски менаџер на Фестивалот „Литера“.

Саемот на литература за деца ќе се одржи од 15 до 18 мај, односно во деновите кога се одржува и Фестивалот. Покрај тоа, годишново издание на „Литера“ ќе понуди изложби, работилници, конференција. Земја во фокусот е Турција, од каде ќе гостуваат тројца еминентни илустратори, кои ќе одржат мастер класови.

Од издавачката куќа велат дека идејата е преку саемот домашните автори, илустратори и издавачи да добијат уште една можност за промоција на своите дела, а читателите на едно место да можат да ја видат понудата на литература за деца. Истовремено тоа е можност за децата да се сретнат со своите омилени писатели.

Меѓународниот фестивал за литература за деца „Литера“ досега се има одржано пет пати.