Платформата „Наука за деца“ востанови награда за извонреден научен потенцијал „Иван Ќостаров“

Во пресрет на Втората научна конференција за деца која ќе се одржи на 7 октомври, платформата „Наука за деца“ ја востановува наградата за извонреден научен потенцијал „Иван Ќостаров“ во вредност од 30.000 денари.

Оттаму ги повикуваат сите ученици и ученички од 6 до 9 одделение во основните училишта низ државата, кои имаат научен потенцијал, да се обидат да го зголемат уште повеќе, со тоа што треба да им покажат колку ја сакаат науката, колку се добри во тоа што го сакаат и што конкретно би направиле за да станат уште подобри.

„Наградата се доделува за љубов кон науката, оригиналност и свесност како науката може да придонесе за личен и општествен развој. Што е потребно за да се пријавите за наградата? Да сте ученик/ученичка од 6 до 9 одделение во основно училиште
во државата; во најмногу пет точки да ни кажете што сакате во науката, зошто и како мислите дека науката може да придонесе за личен или за развој на општеството; да ни кажете за што би ги употребиле средствата од наградата и зошто ви е важно тоа. Како платформа за научна култура и ментална фискултура на најмладите, „Наука за деца“ преку оваа награда би финансирала опрема за експерименти и други научни проекти, учество на обуки и курсеви, би покриле трошоци за меѓународни натпревари… Со други зборови, тоа што вие сметате дека ќе има големо значење за развој на вашиот личен научен потенцијал. Наградата е во износ од 30.000 денари, кои ќе можат да се искористат за покривање трошоци како опишаните погоре. Наградната сума може да се искористи еднократно или за повеќе намени, но задолжително во текот на една година од денот на доделувањето на наградата“, се посочува во најавата за наградата.

Повикот е отворен до 1 октомври. Заинтересираните можат да се пријават на следниов ЛИНК.

Апликациите ќе ги оценува стручно жири составено од научниците што стојат позади платформата „Наука за деца“, а одлуката за доделување на наградата, како што е најавено, ќе биде соопштена на 7 октомври, за време на Втората научна конференција за деца.

„Наградата го носи името на Иван Ќостаров, роден во Скопје во 1955 година, а починал во Копенхаген, Данска, во 2019. Иван имал само 14 години кога љубопитноста го инспирирала да замине од дома за да учи во славната математичка гимназија во Белград. По професија бил електроинженер и софтвер-архитект, кој долги години живеел во Данска. Тој е и човекот кој заедно со уште неколкумина го составил од нула првиот компјутер во Македонија. Имал бројни и разновидни интереси, но особено бил ентузијастичен кон природните науки. Сакал математика, логика, компјутерски науки, астрономија, астрофизика, генетика и сонувал еден ден да патува во вселената. Сонот не го остварил, но затоа е тука оваа награда во негова чест, која се надеваме дека ќе им помогне на многу деца да чекорат полесно кон остварување на своите научно-љубопитни соништа“, велат од платформата „Наука за деца“.