Платформа за родова еднаквост бара забрана за вршење на лекарска дејност за гинекологот Асани

Платформата за родова еднаквост реагира на пресудата на струшкиот Основен суд со која му се изрекува условна казна на гинекологот Мухамед Асани кој во периодот од 2015 до 2020 година нелегално давал гинеколошки услуги во нерегистрирана ординација во својата куќа.

„И покрај наодите на Државниот санитарен и здравствен инспекторат, кој уште пред две години изврши вонреден надзор на ординацијата, по што и поднесе кривична пријава, и силните реакции на граѓанските организации, Лекарската комора до ден-денес не му ја одзеде лиценцата за работа на гинекологот меѓу чии пациентки е и Јелдз Веапоска. За потсетување, гинекологот Асани нелегално ѝ ја водел бременоста во својата домашна ординација, а при породувањето во струшката болница, заведено во официјалната документација како стандарден оперативен зафат, ѝ извадил матка, бубрег и јајник“, алармираат од Платформата.

Во реакцијта се додава дека дополнително фрапира фактот што Судот со оваа пресуда не изрече и мерка забрана за вршење на професија, дејност или должност, иако таа можност е предвидена со Кривичниот законик.

„Оттука, со голем револт констатираме дека на ваков начин, и Судот и Лекарската комора застануваат во одбрана на нелегалната здравствена пракса во земјава. Условувајќи го казнувањето на нелегалното работење со чекање да се случи дополнително кривично дело, тие не само што ја одржуваат културата на неказнивност туку и недвосмислено ја поддржуваат системската негрижа за здравјето на жените – наместо лавовски да се борат против неа. Пристапот до нелегални здравствени услуги секојпат носи огромен ризик по здравјето на луѓето, што го потврдува и случајот со Веапоска за што Асани исто така кривично се товари.“, децидни се од Платформата.

Оттаму ги испраќаат следниве барања:

 • Доколку по вака донесената првостепена пресуда се поднесе жалба и предметот е
  даден на решавање на Второстепен суд, истиот задолжително да изрече дополнителна
  мерка забрана за вршење на професија, дејност или должност, во најдолгото
  времетраење превидено во Кривичниот законик;
 • Основното јавно обвинителство да поднесе жалба и да побара построга казна
  (ефективен затвор);
 •  Доколку вака донесената првостепена пресуда е конечна, во постапката во која
  гинекологот Мухамед Асани се товари поради тоа што при царскиот рез, на Јелдз
  Веапоска ѝ извадил три органи, а чие следно рочиште е закажано за 10 март, покрај главната казна, задолжително да биде изречена и мерка забрана за вршење на
  професија, дејност или должност;
 • Лекарската комора да се одважи и по вчерашната пресуда конечно да му ја одземе
  лиценцата за работа на гинекологот;
 • Министерството за здравство во соработка со надлежните инспекторати и институции
  итно да излезе на терен и проактивно да се вклучи во откривање и стопирање на
  нелегалните ординации и покренување постапки против лекарите кои работат „на
  црно”.

„Здравјето на жените мора да биде врвен приоритет за сите институции и за Лекарската комора: затоа, случаи на нелегални ординации кои се потенцијални „касапници” не смеат да е повторат во иднина“, порачуваат од Платформата за родова еднаквост.