Планинари ја исчистија Лешница и протестираа против изградба на мали хидроцентрали

Nëse doni të lexoni tekstin në gjuhën shqipe, shtypni “Shqip” / За текстот на албански јазик кликнете „Shqip“

 • Стотина планинари вчера учествуваа на акцијата „Чисто, како Лешница после нас“ во организација на планинарскиот клуб „Јелак“ од Тетово.

  Во еден од најубавите делови од Шар Планина, тие собраа поголема количина на отпад фрлена во изминатиот период од несовесни излетници.

  Фото: Фејсбук/Чисто, како Лешница после нас

  Но, преку акцијата планинарите го кренаа својот глас и против изградбата на малите хидроцентрали – една се гради токму на Лешница.

  Тие побаа од надлежните итно да ја запрат изградбата на објектот за кој сметаат дека трајно ќе ги уништи Лешница и реката Пена.

   

  View this post on Instagram

   

  A post shared by Tomislav Trifunoski (@tomislavtrifunoski) on

 • Alpinistët pastruan Leshnicën dhe protestuan kundër ndërtimit të hidrocentraleve të vogla

  Qindra alpinistë dje morën pjesë në aksionin “Pastër, si Leshnica pas nesh” të organizuar nga klubi i alpinizmit “Jelak” nga Tetova.

  Në një nga pjesët më të bukura të Malit të Sharrit, ata mblodhën një sasi të madhe të mbeturinave të hedhura në të kaluarën nga piknik pushuesit e pandërgjegjshëm.

  Por, përmes aksionit, alpinistët ngritën zërin e tyre kundër ndërtimit të hidrocentraleve të vegjël – njëra është duke u ndërtuar në Leshnicë.

  Ata i kërkuan autoriteteve që menjëherë të ndalojnë ndërtimin e objektit, i cili, besojnë se do të shkatërrojë përgjithmonë Leshnicën dhe lumin Shkumbin.

   

  View this post on Instagram

   

  A post shared by Tomislav Trifunoski (@tomislavtrifunoski) on