Озонската дупка над Јужниот пол годинава е поголема од Антартикот

Дупката во озонската обвивка што се развива годишно е „прилично поголема од вообичаеното“ и во моментов е поголема од Антарктикот, велат научниците одговорни за нејзиното следење, пренесува Гардијан.

Истражувачите од Службата за следење на атмосферата „Коперник“ велат дека оваа година дупката брзо расте и е поголема од 75% од озонските дупки во оваа фаза од сезоната од 1979 година.

Озонот постои околу 11-25 километри над површината на Земјата, во стратосферата, и делува како сончање за планетата, заштитувајќи од ултравиолетово зрачење. Секоја година, во доцната зима на јужната хемисфера се формира дупка, бидејќи сонцето предизвикува реакции на осиромашување на озонот, кои вклучуваат хемиски активни форми на хлор и бром. Сега, „Коперник“ потенцира дека годинашната дупка „еволуираше во прилично поголема од вообичаената“.

Директорот Винсент-Анри Пеуч за Гардијан вели: „Не можеме навистина да кажеме во оваа фаза како ќе се развива озонската дупка. Сепак, дупката оваа година е неверојатно слична на онаа од 2020 година, која беше меѓу најдлабоките и најдолготрајните и се затвори околу Божиќ“.

„Озонската дупка во 2021 година сега е меѓу 25% од најголемите според нашите записи од 1979 година, но процесот се уште е во тек. Ние ќе продолжиме да го следиме развој во следните недели. Голема или мала озонска дупка за една година не мора да значи дека целокупниот процес на закрепнување не оди напред како што се очекуваше, но може да сигнализира дека треба да се посвети посебно внимание и може да се насочат истражувања за проучување на причините на одредена дупка“, вели тој.

Научниците прифаќаат дека осиромашувањето во озонската обвивка е предизвикано од човечки создадени гасови наречени ЦФЦ, кои за првпат беа развиени во 1930-тите за употреба во системи за ладење, а потоа беа распоредени како горива во аеросолни лименки за прскање. Хемикалиите се стабилни, така што можат да патуваат од површината на Земјата до стратосферата. Но, тогаш, на надморска височина каде што се наоѓа стратосферскиот озон, тие се разложуваат со високо-енергетско УВ зрачење. Хемиските реакции го уништуваат озонот. ЦФЦ се забранети во 197 земји низ целиот свет.

Според неучниците, од забраната за таканаречените халокарбони, озонската обвивка покажа знаци на закрепнување, но тоа е бавен процес и ќе потрае до 2060-тите или 70-тите години за целосно отстранување на супстанциите што ја осиромашуваат. Во текот на последните години со нормални временски услови, озонската дупка обично се зголемува на максимум 20 милиони квадратни километри.

Арктичката озонска дупка во 2020 година беше исто така многу голема и длабока, и достигна врв приближно три пати поголем од големината на континенталниот дел на САД.

Озонската дупка на Антарктикот обично го достигнува својот врв помеѓу средината на септември и средината на октомври. Кога температурите почнуваат да се креваат високо во стратосферата кон крајот на јужната хемисфера, пропаѓањето на озонот се забавува, поларниот вител слабее и конечно се распаѓа и, до декември, нивото на озон обично се враќа во нормала.