Откриен нов растителен вид на Антарктикот

Индиски научници открија нов растителен вид на Антарктикот, пренесува BBC.

Биолозите налетале на еден вид мов за време на експедицијата на континентот во 2017 година.

Идентификацијата била макотрпна, а на научниците им требаа пет години да потврдат дека видот е откриен за прв пат.

Рецензиран труд што го опишува ова откритие е прифатен во водечкото меѓународно списание „Дневник за биодиверзитетот во Азија-Пацифик“.

Биолозите, со седиште во Централниот универзитет во Пенџаб, го именуваа видот Bryum bharatiensis. Барати е хинду-божица на учењето и име на една од истражувачките станици на Антарктикот во Индија.

Професорот Феликс Баст, биолог, кој беше дел од шестмесечната експедиција на континентот, го откри темно зелениот вид на ридовите Ларсеман, со поглед на Јужниот Океан, во јануари 2017 година. Ова се наоѓа во близина на Барати, една од најоддалечените истражувачки станици во светот.

На растенијата им треба азот, заедно со калиум, фосфор, сончева светлина и вода за да преживеат. Само 1% од Антарктикот е без мраз.

„Големото прашање беше како мов преживува во овој пејзаж од карпа и мраз“, рече Баст.

Научниците откриле дека овој мов главно растел во области каде што пингвините се движеле во голем број. Пингвинскиот измет има азот.

„Во суштина, растенијата тука преживуваат на измет од пингвин. Тоа им помага така што ѓубривото не се распаѓа на оваа клима”, рече Баст.

Научниците велат дека сè уште не разбираат како растенијата преживуваат под густ снег во текот на шесте зимски месеци без сончева светлина и температури паѓајќи на дури -76 C.

Научниците велат дека најверојатно мовот „се суши во мирна фаза, скоро до семе“ во овој момент и повторно ртат во текот на летото, во септември, кога повторно ќе почнат да добиваат сончева светлина. Исушениот мов потоа апсорбира вода од стопениот снег.

Откако ги собраа примероците, индиските научници поминаа пет години истражувајќи ја ДНК на растението и ја споредуваа неговата форма со други растенија. Досега се документирани повеќе од 100 видови мов од Антартика, најсувиот, најстуден и најветровит континент.

Она што ги загрижило научниците е „алармантниот доказ“ за климатските промени што го забележале за време на експедицијата. Тие велат дека наишле на топење на глечери, распукани мразови и ледени езера со стопен мраз.

„Антартика се раззеленува. Многу видови растенија кои порано не можеа да преживеат на овој замрзнат континент, сега се гледаат насекаде поради загревањето на континентот”, рече Баст.

Ова е прв пат Индија да открие растителен вид во последните четири децении откако за првпат постави истражувачка станица на континентот.

Првата станица беше поставена во 1984 година, а беше напуштена во 1990 година откако беше покриена од мраз. Две станици – Маитри и Барати – беа пуштени во употреба во 1989 и 2012 година и остануваат во функција во текот на годината.