НаТочак: Kонтејнерите не само што не се дислоцираат, туку и нови се поставуваат на пешачка и вело-инфраструктура

Во минатото предупредувавме за проблемите кои ќе настанат со поставување на огромни контејнери без да се води сметка за движењето на луѓето. Во меѓувреме, поставување огромни контејнери на локации на велосипедски и пешачки патеки не само што направи проблем за движењето, видливоста и безбедноста во сообраќајот, туку и нередовното собирање отпад направи мини депонии околу овие грамадни објекти, реагираат од велосипедската иницијатива НаТочак.

„Доаѓате со точак или пешки до огромен контејнер и во тесното просторче оставено за заобиколување има дополнително ѓубре и приморани сте да се симнувате на коловоз и да се изложувате на небезбедни ситуации. Како влијае ова на движењето пеш и со велосипед? Сигурно не мотивира нивно поголемо практикување! Напротив, демотивира“, стои во реакцијата.

Вело-активистите потсетуваат дека градоначалничката Данела Арсовска во својата кампања тврдеше дека ќе ги дислоцира контејнерите, но, велат тие, не само што не го направи тоа, туку и поставува нови на новата велосипедска инфраструктура.

Постави вакви контејнери на булеварот ‘Васко Карангелески’ во Аеродром, а како што гледаме и на територија на Општина Центар има нови контејнери на единствената улица со колку-толку функционална велосипедска инфраструктура – улицата ‘Орце Николов’.

„Бидејќи пред неколку години не добивме одговори врз база на кои стандарди и проекти се поставени контејнерите + бидејќи поставувањето во овој мандат продолжи без око да им трепне и без да се преиспитаат старите одлуки и со уште поголемо нарушување на стандардите за безбедност, убедени сме и тврдиме дека контејнерите се поставуаат без проекти, без ничиј потпис, без одговорност, стихијно. А за такво постапување и тоа како треба да се сноси одговорност!“, се вели во реакцијата на НаТочак.