Намалување на материјалот за матура побараа средношколците на дебатата на ОДАС

„Како генерација немавме една целосна непрекината учебна година, а тоа јасно се одразува на нашето образование“, е главниот заклучок од вчерашната дебата „Државна матура 2023: што велат матурантите?“ која ја организираше ОДАС – Организација за дијалог и афирмација на средношколците и студентите.

Од ОДАС велат дека на дебатата се дискутирало за предизвиците со кои средношколците се соочуваа последниве четири години и како тие ќе влијаат на полагањето на државната матура.

Дел од предлозите, велат оттаму, биле намалување на обемот на материјалот предвиден за полагање на матура, изоставување на еден интерен предмет и слично.

Фото: ОДАС

Од ОДАС велат дека заклучоците од дебатата ќе ги достават до надлежните институции.