МВР: Може да се оди во полиција за време на полициски час ако се пријавува кривично дело

Министерството за внатрешни работи (МВР) денеска информираше дека граѓаните кои сакаат да пријават кривично дело тоа треба да го сторат на телефонскиот број 192 или во најблиската полициска станица, како и дека за тоа не е потребна посебна дозвола, односно тие непречено можат да се движат до најблиската полициска станица.

Ова доаѓа по вчерашното барање на Националната мрежа против насилство врз жените и семејно насилство за потребата од исклучоци од санкции во полицискиот час за жени жртви на насилство и нивните деца кои го напуштаат домот поради закана и директен ризик од насилство.

„Истото важи и за граѓаните на кои поради извршено насилство или друго кривилно дело им е потребна помош во здравствена установа, значи за тоа не е потребна посебна дозвола. Институциите функционираат без исклучоци за заштита на граѓаните и по сите пријави за семејно насилство се постапува координирано со тимовите на центрите за социјална работа“, се додава во соопштението на МВР.

Исклучоци од санкции во полицискиот час за жени жртви на насилство и нивните деца, бараат од Националната мрежа против насилство