Младите со ментални нарушувања се изложени на поголем ризик од мозочен или срцев удар

Повозрасните млади луѓе со нарушувања на менталното здравје имаат поголема веројатност да доживеат срцев удар или мозочен удар, според ново истражување, јавува Евроњуз.

Студијата, во која учествуваа 6.5 милиони луѓе, објавена во списанието на Европското здружение за кардиологија, покажа дека животните навики не го објаснуваат зголемениот ризик, но дека менталните нарушувања се јасен фактор.

За младите во возрасните групи од 20-тите и 30-тите години, менталното растројство може да има до трикратно зголемување на ризикот од срцев удар или мозочен удар, покажа студијата.

Студијата ја користеше базата на податоци на Корејската национална служба за здравствено осигурување, која го покрива целото население на Јужна Кореја. Повеќе од 6.5 милиони луѓе на возраст меѓу 20 и 39 години биле подложени на здравствени прегледи, помеѓу 2009 и 2021 година. Во студијата не бил вклучен никој со историја на срцев или мозочен удар.

Студијата ја разгледа поврзаноста помеѓу нарушувањата на менталното здравје и ризикот од развој на миокарден инфаркт (срцев удар) и исхемичен мозочен удар, најчестиот тип на мозочен удар кој вклучува згрутчување на крвта во мозокот. Околу 13 отсто од учесниците во студијата имале барем едно ментално растројство, а од нив речиси половина имале анксиозност.