Кучето кое откри преку 200 мини во Украина доби орден од претседателот Зеленски

Кучето Патрон, трагач на мини, кој откри повеќе од 200 вакви експлозиви по почетокот на војната во Украина, доби орден за неговата служба за земјата.

На 2 и пол годишниот териер одликувањето му го врачи лично украинскиот претседател, Володимир Зеленски, на церемонија во Киев.

„Денеска сакам да ги наградам оние украински херои кои веќе ја чистат нашата земја од мини. И заедно со нашите херои е и прекрасниот мал миночистач – Патрон. Тој не само што ни помага во неутрализирање на експлозивите, туку и ги учи нашите деца за неопходните безбедносни правила во местата каде постојат закани од мини“, рече Зеленски во изјава по церемонијата.


Кучето, чие име значи муниција на украински, ги наоѓаше руските мини и експлозиви во североисточниот град Чернив и служи како маскота за државните итни служби. Патрон стана своевиден национален симбол на украинскиот отпор против Русија и редовно се појавуваше во видеоспотовите на украинските социјални медиуми.

Зеленски орденот покрај на Патрон му го врачи и на неговиот сопственик Михаил Илиев на настан на кој беа заедно со канадскиот премиер Џастин Трудо, кој вчера беше во посета на Киев.