Колку му верувате на вашиот Андроид телефон? – Нова студија сугерира дека ве шпионира

Студија спроведена од истражувачи од Универзитетот во Единбург во Шкотска и Тринити колеџот во Даблин откри мноштво прашања за приватноста поврзани со употребата на паметни телефони со Андроид систем од големите брендови, пренесува Еуроњуз.

Професорот Даг Леит од колеџот Тринити во Даблин, заедно со Пол Патрас и Хаоју Лиу на Универзитетот во Единбург, ги истражуваа податоците испратени од шест варијанти на оперативниот систем Андроид, развиени од Самсунг, Шаоми, Хуавеј, Рилми, LineageOS и e/OS.

Она што го откриле е дека „дури и кога се минимално конфигурирани и телефонот е во мирување, овие варијанти на Андроид прилагодени од продавачот пренесуваат значителни количини информации до развивачот на оперативниот систем и, исто така, до трети страни (Гугл, Мајкрософт, Линкдин, Фејсбук итн.) кои имаат претходно инсталирани системски апликации“.

Меѓу собраните податоци, истражувачите ги забележаа постојаните системи за идентификација на паметните телефони, историјата на употреба на апликациите и податоците за телеметрија.

Со исклучок на e/OS, сите истражувани производители на мобилни телефони собираат листа на сите апликации инсталирани на телефон, се истакнува во студијата.

Ова се потенцијално чувствителни информации бидејќи може да ги открие корисничките интереси.

Според авторите на истражувањето, нема можност да се исклучи собирањето на овие податоци.

„Бевме премногу фокусирани на веб-колачиња и на апликации со лошо работење“, вели Леит.

Според истражувањето, телефонот Шаоми испраќа детали „за сите апликации што ги гледал корисникот, вклучително и кога и колку време се користи секоја апликација“.

Времетраењето на телефонските повици се дел од изложените податоци, открива студијата.

На телефонот Хуавеј, тастатурата Swiftkey е таа што споделува детали за користењето апликации со Мајкрософт.

„Ефектот е сличен на употребата на колачиња за следење на активноста на луѓето додека се движат помеѓу веб -страниците“, вели Патрас, вонреден професор на Факултетот за информатика на Универзитетот во Единбург.

На друго ниво, Самсунг, Шаоми, Рилми и Гугл собираат „идентификатори на долговечни уреди“, како што е серискиот број на хардверот, заедно со „идентификатори за реклами што може да се ресетираат од корисникот“.

Често на дното или на задната страна на уредот, серискиот број на хардверот е единствен број што се користи за идентификација. Тој е единствен за корисникот и најчесто се бара кога пријавувате кражба на телефон во полиција.

Покрај ова, им се овозможува на огласувачите псевдо-анонимно да ја следат активноста на рекламите на корисниците.

Според студијата, постои само еден начин да се избегне жртвување на оваа голема колекција податоци – варијантата e/OS создадена од французинот Гаел Дувал и изведена од LineageOS.

Оваа варијанта на Андроид се базира на модул што овозможува користење на услугите на Гугл без пренос на лични податоци. Пристапот до лични информации е блокиран за Гугл и за сите апликации или услуги од трети страни.

Освен овој исклучок, истражувачите забележуваат дека стана неопходно да се обезбедат личните податоци за да се уживаат придобивките од паметните телефони и нивните услуги.

„Иако видовме закони за заштита на лични информации донесени во неколку земји во последниве години, вклучително и од земјите-членки на ЕУ, Канада и Јужна Кореја, практиките за собирање податоци од корисниците остануваат широко распространети“, рече Патрас.