Ископан третиот најголем дијамант во светот

Рударската компанија „Дебсвана“ соопшти дека во Боцвана ископале дијамант од 1.098 карати, пренесува „Ал Џазира Балканс“.

Компанијата му го покажала дијамантот, кој бил ископан на 1 јуни, на претседателот на Боцвана, Мокгвеетси Масиси.

„Се верува дека ова е третиот најголем дијамант во светот“, изјави директорката на компанијата, Линет Армстронг.

Компанијата управува со четири рудници за дијаманти во земјата, како и со рудник за јаглен. Ова е исто така најголемиот скапоцен камен откриен во историјата на оваа компанија.

„Овој редок и извонреден камен значи многу за контекстот на дијамантите и Боцвана. Дава надеж на нација која се бори“, рече Армстронг.

Најголемиот откриен дијамант досега има 3.106 карати и е пронајден во Јужна Африка во 1905 година, а вториот беше со 1.109 карати, откриен во североисточна Боцвана во 2015 година.