[Инфографик] Попис 2002 vs. Попис 2021 – С. Македонија остаре и се смали

Северна Македонија последниве 20 години остаре и изгуби значаен дел од своето население. Ова е генералната слика која ја покажуваат податоците од Пописот на населението 2021 година, кои денеска ги објави од Државниот завод за статистика.

На инфографикот во продолжение ги споредивме бројките од Пописот 2002 и Пописот 2021 според вкупното резидентно население, половата и етничката структура, возрасните категории, а споредувавме и кои се најнаселените десет градови пред 20 години и денеска.

Даниел Евросимоски