Гугл ќе мора да уништи милијарди податоци и да плати повеќе од 5 милијарди долари

Гугл се согласи да уништи милијарди податоци откако корисниците го тужеа за тајно следење како користат интернет, иако ја користеле опцијата за приватно прегледување на содржината, пренесува Н1.

Условите за спогодбата беа поднесени во федералниот суд во Оукленд, Калифорнија и сè уште чекаат одобрување од американската окружна судијка Ивон Гонзалес Роџерс.

Адвокатите на корисниците проценуваат дека договорот за порамнување ќе биде во вредност од повеќе од пет милијарди долари, а најмногу 7.8 милијарди. Иако корисниците нема да добијат компензација, тие сепак можат поединечно да го тужат Гугл за отштета.

Групната тужба опфаќа милиони корисници кои ја користеле приватната опција за користење на Гугл од 1 јуни 2016 година. Корисниците тврдеа дека аналитиката на Гугл, колачињата и апликациите овозможуваат компанијата „Алфабет“, кој е сопственик на Гугл, да отвори нова страница преку која ги следи луѓето кои го поставиле прелистувачот Хром во „таен“ режим, а другите прелистувачи во „приватно“ прелистување.

Во тужбата е наведено дека тоа му овозможило на Гугл неодговорно да собира информации и да дознае податоци за пријателите на корисниците, омилената храна, навиките за купување и најинтимните, а потенцијално и срамните работи што ги пребаруваат на мрежата.

Според спогодбата, Гугл ќе ги ажурира податоците што ги собира во опцијата за приватно користење, што веќе започна да го прави, а исто така ќе им овозможи на анонимните корисници да блокираат колачиња од трети страни на пет години.

„Резултатот е дека Гугл ќе собира помалку податоци од приватните сесии за прелистување на корисниците и ќе заработи помалку пари од податоците“, напишале адвокатите на корисниците.

Според судските документи, Гугл ја поддржува спогодбата, но не се согласува со правните и фактичките квалификации. Адвокатот на корисникот Дејвид Бој ја нарече спогодбата историски чекор во барањето чесност и одговорност од доминантните технолошки компании.