„123456“ е најчесто користена лозинка во светот за 2023 година

Тимот на „НордВПН“ кој стои зад „НордПас“, алатката за управување со лозинки соработуваше со независни истражувачи за да ја издаде студијата за 200 најчести лозинки во 2023 година, пренесува Си-ен-би-си.

Од 20-те најчесто употребувани лозинки, 17 може да се пробијат за помалку од секунда, па затоа, пишува Си-ен-би-си, размислете два пати пред да се одлучите за лозинката „123456“ па дури и за уште покреативната „лозинка“ со која ги заштитувате вашите онлајн сметки.

Иако заканите за сајбер безбедност продолжуваат да се зголемуваат, токму најпопуларните лозинки се едни од најмрзливите комбинации.

Студијата на „НордПас“ покажува дека 86% од сајбер нападите користат украдени акредитиви, а онлајн сметките, мејловите и лозинките сочинуваат 20% од најпродаваните податоци на темната мрежа (dark web).

Погледнете ги најкористените 20 лозинки за 2023 година:

1. 123456

2. admin 

3. 12345678

4. 123456789

5. 1234

6. 12345

7. password

8. 123

9. As123456

10. 1234567890

11. UNKNOWN 

12. 1234567

13. 123123

14. 111111

15. Password

16. 12345678910

17. 000000

18. admin123

19. ********

20. user

Објавена листата на најкористени лозинки во 2022 година