Објавена листата на најкористени лозинки во 2022 година

Алатката за управување со лозинки „НордПас“ ја објави својата листа на 200 најчести лозинки во 2022 година, и се покажа дека луѓето сè уште користат слаби лозинки, јавува Си-Ен-Би-Си.

Најчестата лозинка во светот оваа година беше „password“ (што значи лозинка), а на хакерите им е потребно помалку од една секунда за да ја пробијат оваа лозинка. Истото важи и за втората и третата најчеста лозинка „123456“ и „123456789“.

„НордПас“ ја состави својата листа со помош на независни истражувачи за сајбер-безбедност кои анализираа база на податоци од три терабајти за да ги произведат наодите. Од 20-те најчести лозинки, 18 биле погодени за помалку од една секунда.

Ова се 20-те најчести лозинки во светот за оваа година:

 1. password
 2. 123456
 3. 123456789
 4. guest
 5. qwerty
 6. 12345678
 7. 111111
 8. 12345
 9. col123456
 10. 123123
 11. 1234567
 12. 1234
 13. 1234567890
 14. 000000
 15. 555555
 16. 666666
 17. 123321
 18. 654321
 19. 7777777
 20. 123

„123456“, „password“ и „qazwsx“ – Кои се најчесто користените лозинки за 2021?