[Галерија] Платформата „StreetArtCities“ ги објави победниците на натпреварот за најдобрите мурали во светот за 2023 година

„Виолончелистот на Фене“ од уличниот уметник Хуго Ломас е избран за најдобар мурал на светот за 2023 година – признание што го доделува „StreetArtCities“.

Годинава наградите беа доделени во три категории: Награда за влијание (Impact Award), Награда за иновативен мурал (Innovation Award) и Најдобар мурал на светот. Победниците беа избрани преку гласање на заедницата на платформата „StreetArtCities“.

Победничкиот мурал во категоријата Најдобар мурал на светот е приказ на виолончелист, дело на уметникот од Мадрид, познат како SFHIR. Уметничкото дело се протега на деветкатница во Шпанија.

Локација: Фене, Шпанија / фото: David Couce

Поголемиот дел од победничките мурали годинава се наоѓаат на улиците во Шпанија.

Во продолжение погледнете ги победниците и останатите мурали во другите категории:

„Untitled“, победник во категоријата Награда за влијание / локација: Ондароа, Шпанија / фото и мурал: Sabotaje El Montaje

„Gravity“, победник во категоријата Награда за иноватиен мурал / локација: Вупертал, Германија / фото и мурал: Леон Кир 

„Cobertura 2G“, второ место во категоријата Награда за иновативен мурал / локација: Лангрео, Шпанија / фото и мурал: Da2

„Atlas, the woman who carried the world“, второ место во категоријата Награда за влијание / локација: Милано, Италија / фото и мурал: JDL

„The Lady of the Estuary“, второ место во категоријата Најдобар мурал на светот / локација: Нигран, Шпанија / фото и мурал: Lula Goce

„Changing the light bulb“, трето место во категоријата Награда за влијание / локација: Тбилиси, Грузија / фото и мурал: Slim safont, Wedo

„GIANTS : Rising Up“, трето место во категоријата Награда за иновативен мурал / локација: Хонг Конг, Хонг Конг / фото и мурал: JR

„Copora“, трето место во категоријата Најдобар мурал на светот / лоакција: Луго, Шпанија / фото и мурал: Yoe 33