[Фото] Село Стојаково направи „попис“ на штркови – изброени 163 млади штркчиња

Месната заедница Стојаково, која е дел од Општината Богданци, неодама ги преброја и направи „попис“ на штрковите. При пребројувањето, установени се 47 гнезда, 94 возрасни штркови и 163 млади штркови.

Фото: Месна заедница „Стојаково“

Оттаму истакнуваат дека селото Стојаково е рамничарско село и има две големи предности – прво, има доволно безбедни места за гнездење, речиси повеќето од гнездата се на далноводи, на кои често има платформи за штркови поставени од „ЕВН Македонија“ и второ, околните обработливи површини, близината на Вардар и влажните ливади околу локалитетот Ѓол и Ѓиренот нудат доволно храна за штрковите.

Фото: Месна заедница „Стојаково“

„Штрковите населуваат еколошки чисти средини, што значи дека Стојаково максимално ги исполнува нивните услови за живеење. Тоа се доволни предиспозиции за штрковите да имаат растечка и самоодржлива гнездечка популација во селото. Во 2018 година беа преброени активните гнезда, имаше 37 гнезда, 74 возрасни и 134 млади штркови“, велат од месната заедница.

Фото: Месна заедница „Стојаково“