[Фото] Протести во регионот против силувањето на 11-годишното девојче во Приштина

Nëse doni të lexoni tekstin në gjuhën shqipe, shtypni “Shqip” / За текстот на албански јазик кликнете „Shqip“

 • Толпа граѓани со протестни пароли и пораки како „Не ме допирај“, „Насилството нема оправдување“, „Не си ти крива, крив е силувачот“, „Не ми кажувај што да облечам, кажи му да не силува“, деновиве во Скопје, Приштина и Тирана јавно го изнесоа револтот против насилството врз жените и девојчињата, откако беше пријавен случајот за единаесетгодишното девојче од Приштина силувано од петмина мажи. 

  Случајот одекна во јавноста откако мајката на девојчето го пријавила полиција. Според изјавата на мајката, девојчето било излезено во парк попладнето во саботата (27.08), а се вратила дома по полноќ и тогаш ѝ раскажала на мајка си за инцидентот.

  Според косовските медиуми, силувањето траело седум часа, а познато е дека тројца од осомничените се малолетни лица. Во моментов петмината осомничени се уапсени.

  Протестите започнаа вчера во Приштина, Скопје и Тирана. Стотици граѓани во Приштина протестираа со марш низ центарот, а потоа се собраа пред зградата на косовската Влада. Во знак на незадоволство и барање за постапување по случајот, насобраните фрлаа црвена боја кон објектот на Владата, Министерството за правда и Судскиот и обвинителски совет на Косово.

  Во Скопје протестот се одржа вчера со почеток од 17 часот на плоштадот Скендербег по иницијатива на активисти и невладини организации.

  Рита Бехадини, новинарка и активистка од Центарот за еднакви можности „Mollëkuqja/Бубамара“, во изјава за Радио МОФ сподели дека иако немало многу луѓе на вчерашниот протест, насобраните биле доволно за да се крене гласот за заштита на девојките и жените во земјата и регионот.

  „Среќни сме што за прв пат, освен за 8 март, се собраа луѓе за прашање поврзано со дискриминација на жените. Мислиме дека е добар почеток за да се продолжи борбата за еднакви права“, вели Бехадини.

  Таа објаснува дека ваквиот протест е повик до институциите кои, како што вели, се потсетуваат на правата на жените само во време на изборни кампањи, а потребно е будно и активно да работат цело време.

  „Мора да разбереме дека без институции кои го почитуваат законот, жените никогаш нема да се чувствуваат безбедни. Без спроведување на законот, целиот синџир се соочува со тешкотии“, порачува активистката.

  Имено, „Бубамара“ неретко спроведува акции и работилници посветени на насилството врз жените во земјава со цел подигање на свеста кај населението и институциите за овој општествен проблем.

  [Галерија] „Изложба без име“ – да се подигне свеста за сајбер вознемирувањето

  Случајот со малолетното девојче што беше силувано саботата, изби во јавноста откако се прошири по медиумите. Оттука, активистите сметаат дека, за жал, сѐ уште постојат случаи вознемирување и насилство врз девојките и жените, кои со години остануваат неми за јавноста, а жртвите учат да живеат молчејќи.

  Бехадини смета дека за да започне да се решава овој проблем клучна е помошта на институциите и нивното активирање.

  „Ова е долга војна, чии битки само што започнаа. Од искуство, жртвите повторно се нарушени од полицајците кои се потсмеваат со случаите што ги пријават жените. Значи не, жртвите не веруваат дека нивните сторители ќе ја добијат казната, затоа и не пријавуваат“, заклучува Бехадини.

  Ангела Бошкоска 

  Фото: „Mollëkuqja/Бубамара“

 • Protesta në rajon kundër përdhunimit të vajzës 11-vjeçare në Prishtinë

  Një turmë qytetarësh me slogane proteste dhe mesazhe si “Mos më prek”, “Dhuna nuk ka justifikim”, “Nuk ke faj, fajin e ka përdhunuesi”, “Mos më thuaj çfarë të vesh, thuaji atij të mos përdhunon”, këto ditë në Shkup, Prishtinë dhe Tiranë shprehën publikisht revoltën ndaj dhunës ndaj grave dhe vajzave, pasi u raportua rasti i një vajze njëmbëdhjetëvjeçare nga Prishtina e cila u përdhunua nga pesë burra.

  Rasti është bërë publik pasi nëna e vajzës e ka denoncuar në polici. Sipas deklaratës së nënës, vajza pasditen e së shtunës (27.08) ka dalë në park dhe pas mesnate është kthyer në shtëpi dhe më pas i ka treguar nënës së saj ngjarjen.

  Sipas mediave kosovare, dhunimi ka zgjatur shtatë orë, ndërsa bëhet e ditur se tre nga të dyshuarit janë të mitur. Aktualisht pesë të dyshuarit janë arrestuar.

  Protestat kanë nisur dje në Prishtinë, Shkup dhe Tiranë. Qindra qytetarë në Prishtinë kanë protestuar duke marshuar nëpër qendër, e më pas janë mbledhur para ndërtesës së Qeverisë së Kosovës. Në shenjë pakënaqësie dhe kërkesë për veprim për rastin, turma hodhi bojë të kuqe ndërtesës së Qeverisë, Ministrisë së Drejtësisë dhe Këshillit Gjyqësor dhe Prokurorial të Kosovës.

  Në Shkup protesta u mbajt dje me fillim nga ora 17:00 në sheshin Skënderbej me iniciativë të aktivistëve dhe organizatave joqeveritare.

  Rita Behadini, gazetare dhe aktiviste e Qendrës për Mundësi të Barabarta “Mollëkuqja/Bubamara”, në një prononcim për Radio MOF ka thënë se edhe pse nuk kishte shumë njerëz në protestën e djeshme, turma mjaftoi për të ngritur zërin për mbrojtjen e vajzave dhe gratë në vend dhe rajon.

  “Jemi të lumtur që për herë të parë, përveç 8 marsit, u mblodhën njerëz për një çështje që ka të bëjë me diskriminimin ndaj grave. Mendojmë se është një fillim i mirë për të vazhduar luftën për të drejta të barabarta”, thotë Behadini.

  Ajo sqaroi se kjo lloj proteste është një thirrje për institucionet të cilat siç thotë ajo kujtohen për të drejtat e grave vetëm në fushata zgjedhore edhe pse duhet të punohet gjatë gjithë kohës, në mënyrë vigjilente dhe aktive.

  “Duhet të kuptojmë se pa institucione që respektojnë ligjin, gratë kurrë nuk do të ndihen të sigurta. “Pa zbatimin e ligjit, i gjithë zinxhiri përballet me vështirësi”, tha aktivisti.

  Përkatësisht, “Bubamara” shpesh herë organizon aksione dhe punëtori kushtuar dhunës ndaj grave në vend, me qëllim të vetëdijesimit të popullatës dhe institucioneve për këtë problem social.

  Çështja e vajzës së mitur që u përdhunua të shtunën, shpërtheu në publik pasi u përhap në media. Prandaj, aktivistët besojnë se fatkeqësisht ende ka raste të ngacmimeve dhe dhunës ndaj vajzave dhe grave, të cilat heshtin para opinionit për vite me radhë dhe viktimat mësojnë të jetojnë në heshtje.

  Behadini beson se ndihma e institucioneve dhe aktivizimi i tyre janë thelbësore për të filluar zgjidhjen e këtij problemi.

  “Kjo është një luftë e gjatë, betejat e së cilës sapo kanë filluar. Nga përvoja, viktimat dhunohen sërish nga policia, e cila tallet me rastet e denoncuara nga gratë. Pra jo, viktimat nuk besojnë se autorët e tyre do të marrin dënimin, prandaj nuk denoncojnë”, konkludon Behadini.

  Angela Boshkoska  

  Foto: „Mollëkuqja/Bubamara“