[Фото] По повеќе децении прв пат доказ за балкански рис на „Галичица“

По пауза од неколку децении, повторно е забележано присуството на балканскиот рис во Национален парк „Галичица“. Една единка е „заловена“ од фотозамки, покрај оградата на Репродуктивниот центар за елени на НП „Галичица“.

„Се надеваме дека оваа голема мачка ќе си го најде својот дом на оваа планина, а ние ќе продолжиме со нашите напори да го зачуваме неговото живеалиште“, велат од НП „Галичица“.

Во светот се преостанати уште 40-тина единки балкански рис, распределени во трите соседни држави – С. Македонија, Косово и Албанија. Овој вид животно е на раб на изумирање според Црвената листа на загрозени видови.

Во продолжение, прочитајте ги истражувањата на Радио МОФ за балканскиот рис:

По трагите на Лиса и Филипче, балканските рисови кои обединија три држави

„Недопирливите“ убијци на балканскиот рис