[Фото] Детална светска мапа на стереотипите, дело на 17-годишен уметник

Во потег сличен на „Атласот на предрасудите“ на Јанко Цветков, младиот словачкиот уметник Мартин Варгиц (17) се обидува да го претстави светот низ мапи. Во неговото последно дело, за чија изработка потрошил две години, Варгиц ги изложува стереотипите што луѓето ги имаат за земјите и регионите низ светот, во неверојатно детална мапа. Интересно е во делот на Балканот и Југоисточна Европа – Бугарија е претставена како „Fake Nike“, додека Софија е „Chemicals Grave“. Србија е обележана како „Warzone Rogue“, Албанија како „Bandits“, додека кај Македонија пишува: „WTF“.

„Сигурен сум дека има луѓе кои се навредиле од мапата и што не ја разбрале нејзината главна цел. Сепак, севкупниот прием генерално беше многу попозитивен отколку што очекував“, вели младиот автор.

[Фото] Детална светска мапа на стереотипите, дело на 17-годишен уметник

[Фото] Детална светска мапа на стереотипите, дело на 17-годишен уметник

[Фото] Детална светска мапа на стереотипите, дело на 17-годишен уметник

[Фото] Детална светска мапа на стереотипите, дело на 17-годишен уметник

[Фото] Детална светска мапа на стереотипите, дело на 17-годишен уметник

[Фото] Детална светска мапа на стереотипите, дело на 17-годишен уметник