„Евро“ скулптурата во Франкфурт ќе биде ставена на аукција поради скапо одржување

Познатата „евро“ скулптура која се наоѓа пред поранешната Централна европска банка (ЦЕБ) во Франкфурт ќе биде ставена на аукција, откако сопствениците информираа дека скулптурата е прескапа за одржување, пренесува „Евроњуз“.

Висока 14 метри, големата сина скулптура моментално е во сопственост на непрофитна асоцијација, но ќе биде продадена на оние кои ќе ја поднесат највисоката цена на аукцијата.

Во соопштение, сопствениците изјавиле дека финансирањето од приватни спонзори веќе не е одржливо, а потребно е скулптурата од 50 тони железо да остане во „безбедна состојба“.

Сопствениците додале дека зголемениот вандализам во последните две години ги потрошил средствата за одржување, дури и оние кои биле наменети за намалување на расизмот и промовирање на евро валутата во училиштата.

Според сопствениците, „евро“ симболот е важно одбележје на Франкфурт, кој исто така е наречен и „град на еврото“. Скулптурата е еден од најфотографираните објекти на централниот германски град.

Делото беше откриено во 2001 година, за да го одбележи воведувањето на европската валута, а е изработено од страна на германскиот уметник Отмар Харл.

Преку соопштение, сопствениците истакнаа дека „веруваат дека ‘евро симболот’ припаѓа на градот Франкфурт“, со што укажуваат дека потребен е поголем труд за да се зачува градскиот симбол.

Аукцијата за скулптурата е планирана во средината на октомври во 2022 година.