Ева Цветковска: Студентскиот културен центар ќе нè обедини и ќе ни го врати чувството да се биде студент

Хибридна настава, субвенциониран студентски оброк, покачени стипендии, но и цени за меѓуградски превоз – ова се главните моменти со кои се соочија студентите изминатава академска 2021/2022 година. При најголем дел од предизвиците, на браникот на студентските права застануваше Универзитетското студентско собрание на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ (УСС УКИМ) – најголемото студентско тело во кое членуваат претставници на студентите на универзитетско ниво.

Според Законот за високо образование од 2018 година, студентското собрание ги штити интересите на студентите, учествува во одлучувањето на органите и телата на универзитетот и ги претставува студентите во рамки на високото образование како членови на академската заедница.

Ева Цветковска е втора претседателка на Универзитетското студентско собрание на УКИМ и нејзиниот мандат истекува, па наскоро на УКИМ претстои избор на нов студентски собраниски состав и претседател.

Во интервју за „Мета.мк“, Цветковска зборува за сработеното на овој состав на УСС УКИМ, но и за предизвиците и актуелните состојби на првиот и најголем универзитет во земјава. Цветковска говори за состојбата со студентските домови, потребата од дигитализација на универзитетот, а го најавува и отворањето на Студентскиот културен центар, прв од ваков вид во земјава.